U fokusu

Vox Feminae, šesti put

Obucite svoj superjunački kostim i vidimo se!

Obucite svoj superjunački kostim i vidimo se!

Šesti po redu, VOX FEMINAE FESTIVAL, otvara svoja vrata gradu Zagrebu i svim posjetiteljima od 21. do 24. studenog u Kinu Europa. Iako je već šesti po redu, jučer se održala njihova prva konferencija za medije na kojoj su tri vodeća/e, glavna/e i odgovorna/e, superjunaka/inje predstavili/e plan i program ovogodišnjeg festivala.

Izbor tema ovogodišnjeg festivala je širok, od straight forward aktivističkih preko pop kulture te osobnih, intimnih priča pa sve do izuzetnih pojedinca i pojedinki koji daju pozitivan primjer društvu. Autorice i autori su podjednako zastupljeni u programu jer se i jedni i drugi bave temama koje nadilaze rodne stereotipe, najavio je Noa Pintarić, selektor filmskog programa.

U sklopu međunarodnog filmskog festivala biti će prikazano 17 najnovijih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca.

Osim superjunakinjama koje 21. studenog otvaraju festival (WONDER WOMEN! The Untold Story of American Superheroines, r. Kristy Guevara-Flanagan) filmovi se bave i drag kingovima (daKings, r. Kenneth Elvebakk), prvom generacijom transseksualnih bakica, koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola (I Am A Woman Now, r. Michiel van Erp,), te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta (Lesbiana – A Parallel Revolution , r. Myriam Fougère).

{slika}

Osim švedskih, kanadskih, njemačkih, norveških, danskih, finskih, nizozemskih, irskih i američkih filmskih ostvarenja, imamo priliku pogledati i četiri hrvatska uratka među kojima je i Terarij, kratki igrani film za koji je mlada redateljica Hana Jušić na nedavno održanom Zagreb film Festivalu dobila Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice.

Uz filmski program ovogodišnji festival veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije – PitchWise (BiH), BeFem (Srbija); NLO (Srbija), CRVENA (BiH), Rdeče Zore (Slovenija), FemiNiš ( Srbija), Libela (Hrvatska), L –Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. O zaključcima radnih sastanaka govorit će se na okruglom stolu u četvrtak 22. studenog od 12 do 15 sati, kada će se održati i prezentacije regionalnih inicijativa i projekata.

{slika}

Isto tako, postoji i glazbeni program koji će se održavati u Kinu Europa, Funku i Sirupu, a nastupati će U pol’ 9 kod Sabe, Zbeletron kolektiv, švedska DJ-ica La Fleur i mnogi drugi.

Kao i svake godine u sklopu festivala će se održati sajam. Bazaar se u subotu 24. studenog seli iz KvArta na kat kina Europa. Dođite u periodu od 11 do 16 sati i obavite odličan shopping.

Gabrijela Ivanov, koordinatorica festivala ali ujedno i urednica portala www.voxfeminae.net, kaže kako je cilj i veliki izazov napuniti kino Europu te približiti Vox Feminae što široj publici jer nije riječ o hermetičnim sadržajima kojima se bave pojedinci, već je riječ o dokumentarcima s izrazito kvalitetnom produkcijom, a teme kojima se bave danas spadaju pod opću kulturu.

Voditeljica odnosa s javnošću, Vedrana Sunko, naglasila je kako ove godine postoje i festivalske ulaznice po cijeni od 100 kuna, dok su pojedinačne 20 kuna. Stoga, požurite i osigurajte jeftiniju varijantu.

Obucite svoj superjunački kostim, bacite oko na tablicu događanja i vidimo se!