U fokusu

Međunarodni dan toleranicjje

Dodijeljene nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”

Dodijeljene nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”

U POVODU Međunarodnog dana tolerancije danas je u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu treću godinu za redom održana svečanost dodjele nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”. Skupštinski Odbora za javna priznanja potvrdio je prijedlog radne skupine da se godišnja nagrada Luka Ritz – nasilje nije hrabrost dodijeli učenicama Pauli Kadić i Mariji Gašparović.  Paula Kadić je učenice Osnovne škole Voltino, dok je Marija Gašparović učenica 1. gimnazije.

Paula Kadić, učenica Osnovne škole Voltino dio je skupine učenika “Spajalice” educiranih za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju odnoseći se prema vršnjacima i odraslima s pažnjom, rado i često pomažući i provodeći humanitarne akcije, uz savjesno i odgovorno ispunjavanje školskih i drugih preuzetih obveza. Uz redovni školski program uči njemački jezik kao izborni i španjolski jezik, uključena je u dodatni rad iz biologije, članica je dramske grupe, trenira odbojku, vodi školske svečanosti, a preostalo slobodno vrijeme pomaže svojim kolegama koji imaju teškoća u učenju.

Marija Gašparović, učenica Prve gimnazije vodeći školski Volonterski klub značajno je pridonijela humanitarnom djelovanju Prve gimnazije i isticanju kvaliteta i vrijednosti koje Prva gimnazija tradicionalno njeguje – senzibilitet za čovjeka u potrebi, humanost, nenasilje i nesebičan volonterski angažman. Dobila je nagradu škole “Najvolonter” za 2011., a Volonterski klub nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva “Škola – prijatelj zajednice”. Iznimnim zalaganjem potiče ostale učenike da se aktiviraju pa su u nepune dvije godine vrlo uspješno proveli preko trideset akcija (prikupljanje odjeće, obuće, knjiga i igračaka za bolesnu djecu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, odjeće za djecu i beskućnike prenoćišta Kosnica u suradnji s Crvenim križem, posjeti i Božićni koncert u domu za starije osobe u Sesvetama i Brezovici, posjet i rad u pučkoj kuhinji Samostana Majke Tereze, aktivno sudjelovanje u 18. tradicionalnoj humanitarnoj akciji Prve gimnazije “Kap dobrote”…).

Nagrade su uručili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske
skupštine Davor Bernardić.

Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.