U fokusu

Stručna konferencija

Pravi muškarac se zalaže za ravnopravnost!

Pravi muškarac se zalaže za ravnopravnost!

Udruga Status – M u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala je stručnu konferenciju s ciljem promicanja rodne ravnopravnosti. Svrha konferencije bila je upoznati društvo s modelima maskuliniteta koji se temelje na toleranciji, nenasilju i brizi o zdravlju.

Organizacija mladih Status – M nevladina je organizacija koja promiče pozitivne životne stilove mladih koji uključuju brigu o zdravlju, odgovorno seksualno ponašanje, borbu protiv svih oblika nasilja, stigmatizacije, homofobije i rasizma. Kroz model vršnjačke edukacije nastoji educirati mlade kako da usvoje vještine i znanja koja će im pomoći nositi se s problemima odrastanja, osnažiti ih i naučiti kako da iskoriste svoj potencijal. Udruga je usmjerena prvenstveno na mladiće kao skupinu koja je pri odrastanju svakodnevno izloženima društvenim pritiscima koji im nastoje nametnuti sliku “pravog muškarca” koji je  snažan, koristi nasilje kao odgovor na probleme i nije emocionalan. Rad s mladićima, koji se temelji na odbacivanju te društvene zablude o pravom muškarcu, započeli su 2006. godine i do sada je kroz program uspješno prošlo više od 5000 mladića diljem Hrvatske.

{slika}

Podršku radu Udruge na konferenciji dala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je rekla kako društvo ravnopravnost spolova smatra temom oko koje se brinu isključivo žene. Također, naglasila je kako muškarci koji zastupaju ravnopravnost su manje skloni homofobiji i nasilju uopće. Davor Bernardić, predsjednik gradske skupštine smatra kako je promjena svijesti najvažnija za napredak društva, a nju bi trebali poticati obrazovni sustav i obitelj. Petar Skansi, pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i športa ustvrdio je da realnost nasilja nije prisutna samo kod dječaka, već je novi trend među djevojkama te da je škola institucija od presudnog značaja za mentalno zdravlje nacije. Okupljenima su se obratili i Natko Gereš, direktor organizacije te nekoliko mladića koji su uspješno prošli kroz program i sada ga kao mladi vođe šire među vršnjacima. Također, prezentiran je model rada u srednjim školama o kojem je govorilo stručno osoblje škola u kojima se program provodi, kao i model u osnovnim školama koji se provodi u suradnji s MUP – om.

Budi muško – mijenjaj pravila!

Unutar programa nastao je “Budi muško klub” kojeg sačinjavaju mladići koji su prošli niz edukativnih radionica i kampova te sada zajednički djeluju na svoju okolinu u kampanji naziva –  Budi muško – mijenjaj pravila! Oni promoviraju novog muškarca koji koristeći svoje talente i potencijal, kroz filmove, crteže, grafite i sl. utječe na svoju okolinu i brine o sebi i osobama oko sebe. U regiji je trenutno aktivno 50 Budi muško klubova. Također, Status – M  nastoji uključiti isključene skupine u društvo pa je tako u suradnji s Unijom Roma Hrvatske nastao novi “Budi muško klub” u naselju Kozari putevi.

Nedavno istraživanje Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje pokazalo je kako je naše društvo izrazito patrijarhalno. Čak 36 posto muškaraca smatra da je najvažnija uloga žene briga o domaćinstvu i obitelji. Upravno zbog toga ova inicijativa Udruge Status – M izrazito je važna za naše društvo. Djelujući na mlade ljude pozitivnim primjerima “pravog muškarca” oblikuju se mladići koji će jednoga dana brinuti o svojoj djeci jednako kao i njihove žene. Koji neće smatrati da je odgovor na probleme nasilje, posebno ne nasilje u obitelji. Također, osnaživanjem mladih ljudi i aktivnim uključenjem u društvo pruža im se prilika da ostvare svoje ambicije, izgrade samopouzdanje i žive zdrav i ispunjen život.  Širenjem ove inicijative, kao i drugih sličnih inicijativa imamo priliku promijeniti društveno konstruirana pravila. Promjenom svijesti društva možemo stvoriti okruženje u kojem će vrijednosti koje promiče demokratsko uređenje možda jednoga dana i aktivno zaživjeti.