U fokusu

znanstveni simpozij

Dies historiae posvećen ženama

Dies historiae posvećen ženama

Deseti znanstveni simpozij Dies historiae na Hrvatskim studijima, održan 5. prosinca, bio je posvećen ženama kroz povijest. Na samom početku simpozija predavanja su održali profesori i profesorice sa samostalno odabranim temama, a bitno je istaknuti kako je ovaj skup, između ostalog, bio posvećen i nedavno preminuloj profesorici Vesni Girardi Jurkić, o čijem je radu i djelu govorio Ante Bežen, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Društvo studenata povijesti Ivan Lucius s Hrvatskih studija zanimljivo je uvelo sve prisutne u simpozijo kratkim filmićem kojim su na duhovit i sažet način predstavili temu prošlotjednih izlaganja, a najviše smijeha izazvala je zahvala kumicama na Dolcu bez kojih ne bismo imali svježega sira.

Od izlaganja, posebno su zanimljive teme bile o Lydiji Sklevicky, povodom 60. obljetnice njena rođenja (izlaganje doc. dr. sc. Andree Feldman), o matrijarhatu kod Liburna (prof. dr. sc. Anamarije Kurilić, koja je razbila mit o takozvanom matrijarhatu navodeći primjere i njihove nelogičnosti), o srednjovjekovnim dubrovačkim obiteljima (doc. dr. sc. Gordan Ravančić). No, izrazito informativna izlaganja bila su ona o studentskim časopisima početkom 20. stoljeća, gdje se komentiralo visoko školovanje žena (dr. sc. Tihana Luetić), kao i ono o Ivani Brlić-Mažuranić i njenoj adolescenciji (doc. dr. sc. Dubravka Zima).

Izlagači i izlagačice opušteno, ali i stručno su prezentirali svoje teme. Prava je šteta što nisu imali više vremena za predstavljanje svojih radova. Primjerice, čitanje članaka iz studentskih časopisa, koje je predstavila dr. sc. Tihana Luetić, prikazuju veliku žrtvu tadašnjih triju studentica Filozofskog fakulteta, koje su naišle na neprihvaćanje i hladnoću kolega koji su ih redovito u novinskim člancima podsjećali za što su rođene – za kućanstvo i rađanje djece. Dapače, u jednom od komentara spomenuto je i to da bi se trebalo kloniti žene koja poznaje Guya de Maupassanta, a ne zna moliti Očenaš. U samo petnaestak minuta izlaganja Tihana Luetić je pobudila zainteresiranost i svjesnost borbe žena za svoje pravo na obrazovanje u Hrvatskoj koje je započelo u zimskom semestru 1901. godine, te zasigurno treba još koji put doći i osvijestiti da žene imaju pravo na visoko obrazovanje tek jedno stoljeće.

Isto tako, uspjeli smo upoznati i Ivanu Brlić-Mažuranić kratkim izlaganjem doc. dr. sc. Dubravke Zime, koja je u sklopu svoga predavanja predstavila Ivanu kao adolescenticu, spomenuvši, između ostaloga, njene dnevničke zapise u kojima je navela kako joj se u Zagrebu “sviđa njih čak sedam”, što je u to vrijeme bilo iznenađujuće, pogotovo ako znamo da se Brlić-Mažuranić udala s navršenih 18 godina.

Osim navedenih izlagača, svoje teme o ženama kroz povijest predstavili su i Danijel Labaš i Maja Mihovilović (Stereotipni prikaz žene u Cosmopolitanu i Kliku), dr. sc. Alojz Jembrih (Književni lik Katarine Zrinski), Sandra Prlenda (Feministički pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji od 1970-ih do 1991.; istraživački izazovi) te Dinko Župan (Borba žena za pravo glasa u dugom 19. stoljeću), a kratki prilog o cijelom događaju možete i pogledati preko sljedećeg linka.

Osim održanog simpozija, vrijedi spomenuti da aktivnosti na Hrvatskim studijima, u sklopu skorašnjih božićnih blagdana, uključuju i Božićni sajam koji se odvija sljedeća tri dana. Na sajmu se mogu kupiti palačinke, kuhano vino, kolači i kreativni radovi studenata, a prikupljeni novac ide u dobrotvorne svrhe djevojci Ani kojoj je dijagnosticirana multipla skleroza, a živi sa samohranom majkom koja trenutno ne može pronaći posao. Više o samome događaju ovdje koji će se održavati do petka, 14. prosinca.