U fokusu

Počivala u miru

Preminula je Gordana Lukač Koritnik

Preminula je Gordana Lukač Koritnik

Danas je u šezdeset i četvrtoj godini preminula prva hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik. Dužnost Pravobraniteljice počela je obnašati u svibnju 2003. godine te je odradila puni mandat od 8 godina. Prije nego što je postala pravobraniteljica, radila je kao odvjetnica, te je surađivala s udrugom Babe!, ali i drugim udrugama koje se bave ljudskim pravima žena. 

Gordana Lukač Koritnik radila je kao pravna savjetodavka za žene koje su preživjele nasilje u Ženskom savjetovalištu Autonomne ženska kuće Zagreb i Centra za žene žrtve rata, bila je voditeljica projekata u organizaciji B.a.B.e., suradnica u istraživanjima o situaciji ženskih ljudskih prava, monitoringu zakona i nacrta zakona iz rodne perspektive, lobiranju za zakonske promjene u svrhu postihnuća rodne ravnopravnosti, stručna savjetnica u pravnim pitanjima pri organiziranju javnih kampanja promociji ženskih ljudskih prava i upoznavanju javnosti s međunarodnim mehanizmima ženskih ljudskih prava kroz javne tribine, stručne rasprave, medijske istupe, i dr. Dugo je vremena bila jedina pravna stručnjakinja koja se specijalizirala i posebno educirala u području međunarodnih mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava, a kao jedna od izuzetno rijetkih stručnjakinja posvetila znatan dio svoga rada upravo problematici ženskih ljudskih prava.

Kao prva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ostavila značajan trag u pordučju ravnopravnosti spolova i rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj.