U fokusu

pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja

Hrvatska potpisala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja

Hrvatska potpisala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja

Dana 22. siječnja 2013. Hrvatska je postala 26. zemlja članica Vijeća Europe koja je potpisala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. U ožujku prošle godine, Turska je postala prva ( i zasad jedina) zemlja članica koja je spomenutu Konvenciju ratificirala.   

Konvencija predstavlja prvi pravno obvezujući međunarodni instrument koji će služiti kao pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja, sprečavanje, progon i uklanjanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Među ključnim područjima Konvencije su prevencija, zaštita, praćenje, kaznena odgovornost te skup politika i mjera koje podrazumijevaju suradnju npr. vlada, nevladinih organizacija, agencija i sl. Sprečavanje nasilja usmjereno je na rad nevladinih organizacija i medija u kampanjama podizanja svijesti i promicanja rodne ravnopravnosti, programima pomoći žrtvama i programima rada s prijestupnicima.

Konvencijom bi policija imala pravo ukloniti nasilnika iz njegovog doma, a žrtvama bilo osigurano pravo na informacije, skloništa i centre pomoći. Možda najvećim napretkom smatra se dio gdje su definirani prijestupi koje će zemlje članice biti obavezne uključiti u svoje zakonodavne sustave, a time i kazneno goniti počinitelje. To uključuje psihičko i fizičko nasilje, seksualno nasilje i silovanje, uhođenje, genitalno sakaćenje, prisilni brak, prisilni pobačaj i prisilnu sterilizaciju. Pod žrtvama nasilja, Konvencija osim žena podrazumijeva i muškarce, djecu i starije osobe.

Nakon što Konvencija stupi na snagu, nezavisna grupa stručnjaka (GREVIO) bit će zadužena za praćenje opsega njene usvojenosti i pridržavanja potpisanih obaveza.