U fokusu

Prvi referendum iniciran građanima i građankama

Dubrovčani i Dubrovčanke izborili referendum

Dubrovčani i Dubrovčanke izborili referendum

U Dubrovniku je jučer završeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o gradnji golf terena s apartmanima na Srđu. Već je ranije poznato da je prikupljeno 8.200 potpisa potrebnih za referendum, a točan broj potpisa bit će poznat u ponedjeljak.

“To znači da će Dubrovčani i Dubrovčanke izaći na referendum. Nakon što potpise odnesemo na Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, Gradsko vijeće ih šalje Ministarstvu uprave, a ono ih provjerava. Zakonski rokovi za raspisivanje referenduma  za Ministarstvo uprave je 60 dana, a za Gradsko vijeće još 30 dana. Međutim, napominjem da su to maksimalni rokovi”, rekao je Igor Miošić iz Organizacijskog odbora za raspisivanje referenduma.

Ako ovaj zahtjev prođe sve potrebne procedure, bit će to prvi referendum u Hrvatskoj iniciran od strane građana i građanki.

“To je odraz nedostatka demokracije na prostoru kako lokalnih vlasti, tako i na prostoru cijele Republike Hrvatske koju su građani prepoznali i ovom prigodom pokazali da žele sudjelovati u donošenju odluka. To je prvi referendum za koji su se građani i građanke izborili odozdo. To je znak da se ljudi bude, da uviđaju da u proteklih 20 godina stvari nisu bile kakve treba i da treba demokraciju ponovo uzeti u svoje ruke”, zaključuje Miošić.