U fokusu

postojeća legislativa vodi povećanju nasilja i smanjenju prihoda

Prostitucija postaje legalna u Parizu?

Prostitucija postaje legalna u Parizu?

Pružanje seksualnih usluga do sada je bilo nezakonito u Parizu, ali ukoliko prijedlog za ukidanje zakona prođe, prostitucija mogla bi postati legalna.

Senatorica Esther Benbassa, članica francuske Zelene stranke, tražila je da se ukine zakon koji je 2003. godine uveo tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy, a po kojem je protuzakonito da seksualne radnice i radnici nose odjeću koja previše otkriva i traže klijente/ice na javnim mjestima, prenosi SEEbiz.

Prostitucija i nije toliko nezakonita u Francuskoj, ali je većina aktivnosti povezanih s ‘najstarijim zanatom na svijetu’, poput prikupljanja klijenata/ica i bordela, protuzakonita.

Zakon je do sada služio da izolira radnike i radnice, umjesto da razbije mreže prostitucije. Da je uspio da razbije mreže, senatorica Benbassa bi i dalje bila za njega.

“Ovako je zakon postigao samo suprotan efekt”, objasnila je Benbassa.

Oko 250 ljudi skupilo se tokom vikenda na demonstracijama u Parizu, jednom od nekoliko skupova otkako je zakon donesen, kako bi tražili ukidanje zakona. STRASS, unija seksualnih radnika i radnica, tvrdi da postojeća legislativa vodi povećanju nasilja i smanjenju prihoda.

Prijedlog za ukidanje zakona će najvjerojatnije proći u Senatu, a o njemu će se raspravljati 28. ožujka.