U fokusu

38,39 posto žena na svim listama

Koje stranke nisu ispoštovale zakonsku kvotu od najmanje 40 posto podzastupljenog spola?

Koje stranke nisu ispoštovale zakonsku kvotu od najmanje 40 posto podzastupljenog spola?

Državno izborno povjerenstvo objavilo je sve kandidacijske liste za europske izbore koji se održavaju 14. travnja. Ukupno se natječe 19 samostalnih lista, 8 koalicijskih i 1 nezavisna lista. Na svim listama kandidirano je 38,39 posto žena pri čemu su najveće stranke redom ispoštovale zakonsku kvotu od najmanje 40 posto podzastupljenog spola, odnosno žena.

Od stranaka koje nisu ispoštovale kvotu tu je nekoliko lijevih neparlamentarnih stranaka, te gotovo sve desničarske stranke uključujući i parlamentarni HDSSB koji je kandidirao četiri žene. Ironično je da je i stranka koja sebe naziva Pokret za modernu Hrvatsku kandidirala svega tri žene.

Možda je posebno zanimljiva lista HRAST-a koja, uz to što nije zadovoljila kvotu, čini jedna opskurna skupina fundamentalista i homofoba koji su predvodili pokušaj uklanjanja zdravstvenog odgoja iz škola. Listu predvodi GROZD-ov Ladislav Ilčić, odmah iza njega je Vigilareov Krešimir Miletić, a uz njih na trećem mjestu liste našao se i homofobni zadarski profesor Ivan Poljaković te Hrvoje Hitrec. Prava je šteta što Judith Reisman nije u međuvremenu dobila hrvatsko državljanstvo da upotpuni dojam.