U fokusu

Prva direktorica na čelu američke Tajne službe

Prva direktorica na čelu američke Tajne službe

Dužnosnici Bijele kuće u utorak su izjavili kako će predsjednik Obama za direktoricu Tajne službe po prvi put imenovati ženu, sposobnu agenticu i visoku dužnosnicu američke Tajne službe, Juliu Pierson. Pierson je svoju karijeru započela u Miamiju još prije tri desetljeća kao agentica Tajne službe gdje obnaša dužnost direktorice kadrovske službe.

Za postavljanje na novu poziciju, koje će dužnosnici Bijele kuće najaviti u utorak, nije joj potrebna potvrda Senata.

Obamin izbor Piersonove uslijedio je nakon izuzetno teške godine predsjedničke službe i usred apeliranja da sljedeći vođa poduzme promjene unutar službe čija je maskulinost  došla do izražaja tijekom prošlogodišnjeg prekomorskog putovanja.

U travnju, pripremajući se za Obamin posjet Cartageni u Kolumbiji u kojoj je bio održan samit lidera američkog kontinenta, nekolicina agenata Tajne službe dovela je prostitutke u svoje hotelske sobe u kojem se odvijala rasparava.

U skandal, koji je naposlijetku zasjenio predsjednikovo sudjelovanje na samitu, a na vidjelo iznio mačističko ponašanje dužnosnika Tajne službe, bilo je uključeno 13 agenata čije su primarne zadaće štiti predsjednika, njegove podatke, kao i  istraživati o evenutalnim krivotvorinama i prevarama.

Mark Sullivan, direktor Službe koji je tu dužnost obnašao posljednjih sedam godina, ispričavši se za sklandal, najavio je svoje umirovljenje prošli mjesec.

U očitovanju o budućem imenovanju Piersonove izjavio je: “Poznajem Juliu i radim s njom gotovo trideset godina. Ona je izvrsna pomoćnica direktora i direktorica kadrovske službe, iskazuje čvrstu prosudbu, vodstvo, karakter i predanost našoj zemlji, muškarcima i ženama američke Tajne službe i onima kojima služimo i koje štitimo. Ovo je povijesno i uzbudljivo vrijeme za Tajnu službu i znam da će Julia obavljati izvanredan posao.”

Prevela i prilagodila: Sara Sharifi