U fokusu

Za rad spremne!

Dosta je diskriminacije mladih žena na tržištu rada

Dosta je diskriminacije mladih žena na tržištu rada

Aktivistkinje inicijative Za rad spremne danas su skupljale potpise na zagrebačkom Zrinjevcu kojima žele upozorili nadležna ministarstva da njihove aktualne mjere za zapošljavanje mladih, a posebno mladih žena, nisu učinkovite i koherentne.

Tijekom akcije su se potpisivale takozvane opomene i ukori u obliku pisma u kojima su izričito navedeni problemi u trenutnoj Vladinoj politici vezano uz status mladih žena na tržištu rada te zahtjevi koji će biti upućeni potpredsjednici Vlade i ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić te ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću.

“Proučavajući mjere namijenjene zapošljavanju mladih, koje su donijela Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, zaključile smo kako su mladi promatrani kao homogena skupinu te da ne postoje adekvatne analize koje su proučavale mlade ženske osobe na tržištu rada, te njihove potrebe i probleme s kojima su suočene”, istaknule su organizatorice te dodale da se nadaju kako će nadležne institucije njihova pisma uzeti u obzir te shvatiti kako se problem goleme nezaposlenoti mora sustavnije i efikasnije rješavati.

{slika}

“Naš cilj jest osvijestiti i upozoriti na položaj mladih žena na tržištu rada te zahtijevati reprezentativne strategije i analize mjera te trendova u području obrazovanja i tržišta rada. Želimo konstruktivnu politiku, kao i njenu implementaciju, kako bi se uskladila ta dva usko povezana segmenta. Želimo okončati diskriminaciju mladih i unutar te kategorije posebno osjetljivu skupinu – žene”, naglasile su.

U pozitivnom ozračju prepunog Zrinjevca građani i građanke prokomentirali su s našim volonterkama zahtjeve, iznijeli svoje ideje i saznali nešto više o aktivizmu mladih. Prikupljeno je nešto više od 500 potpisa.

Podsjetimo, inicijativu ‘Za rad spremne’ pokrenule su sudionice projekta Mlade žene mijenjaju svijet, koju u Hrvatskoj provodi nevladina, feministička organizacija CESI.

Riječ je o inicijativi koja želi podići svijest o posebno ugroženoj skupini – mladim ženama. One su, naime, dvostruko diskriminirane – i po dobnoj i po rodnoj osnovi, a osim toga, žene su tradicionalno manje plaćene od muškaraca za rad iste vrijednosti. Upravo zbog toga se pojavila potreba da se osnuje inicijativa koja tematizira probleme mladih žena i tržišta rada.