U fokusu

Biraju se načelnisi/e, gradonačelnici/e i župani/ce

U tijeku je drugi krug lokalnih izbora

U tijeku je drugi krug lokalnih izbora

Jutros u 7 sati otvorena su birališta u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine, u kojima se u drugom krugu lokalnih izbora biraju čelnici i črlnice za sljedeće četiri godine.

Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata i kandidatkinja u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača.

Građani/ke, njih nešto više od 3,3 milijuna, glasovat će na oko 5.500 biračkih mjesta, što je oko tisuću mjesta manje nego u prvom krugu.

Marina Lovrić Merzel (SDP) jedina je kandidatkinja za županicu koja u današnji drugi krug ulazi s prednošću od 17% (ukupno je osvojila 47,99%) pred svojim protukandidatom. Renata Sabljar Dračevac (SDP) na ušicu igle je ušla u drugi krug sa 24,66% nasuprot 49,93% koje je osvojio Stipe Zrilić (HDZ). Anita Bara (SDP) je također danas u drugom krugu, gdje je čeka Goran Pauk koji je 19. svibnja osvojio 46,59%. 

U gradovima središtima županija tek su dvije žene prošle u drugi krug. Tako  u Sisku Kristina Ikić Baniček (SDP) danas lovi zaostatak od 4% za Dinkom Pintarićem (HDZ), dok je Vesna Želježnjak (SDP) u velikoj prednosti u Koprivnici sa osvojenih 47,86% u prvom krugu.

Prema dojavama promatrača/ica GONG-a i građana/ki izborno jutro do 11:00 sati prošlo je uglavnom uz manji broj kršenja izbornog procesa od strane različitih stranaka i kandidata. Nepravilnosti je do sad, čini se, manje u odnosu na prvi krug izbora