U fokusu

Svečano otvorenje Animafesta

‘Audiovizualne umjetnosti mogu doprinijeti ekonomiji u Hrvatskoj’

‘Audiovizualne umjetnosti  mogu doprinijeti ekonomiji u Hrvatskoj’

Dolores Marčetić

Projekcijom animiranog filma iz Velikog natjecanja Ernest i Celestine u utorak u 20 sati u kinu Europa otvoren je Svjetski festival animiranog filma- Animafest Zagreb. Svi okupljeni/e mogli/e su prisustvovati prigodnom govoru koji su održali umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, producentice Vjera Matković i Olinka Vištica.  Osvrnuli se su na zanimljiv program te još jednom pozvali sve ljubitelje i ljubiteljice filma i animacije da kroz razne filmove, izložbe, predavanje i radionice uživaju u Animafestu sljedećih šest dana, te zahvalili svima koji/e su podržali/e festival u promoviranju audiovizualne umjetnosti  kao grani industrije koja može doprinijeti ekonomiji u Hrvatskoj.

Osim brojnih ljubitelja i ljubiteljica animacije, autora i autorica, članova i članica žirija koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta, svojim dolaskom je podržao i otvorio festival ponovno izabrani gradonačelnik Milan Bandić.

{slika}

Prije samog održavanja prve projekcije, Benjamin Renner, jedan od triju autora filma Ernest i Celestine, ukratko je predstavio svoj film rekavši kako je ovo njegov prvi dugometražni film i da je rad na njemu bio izuzetno težak, ali vrlo kreativan i zabavan. U svom radu pokušao je oponašati minimalan, umjetnički i profinjen stil Gabriella Vicenta, po čijim su dječjim knjigama snimili film.

Ernest i Celestine je predivna priča o prijateljstvu dva suprotna svijeta koji se pred nepopustljivom okolinom pokušavaju izboriti za svoje prijateljstvo i dokazati kako ono pobjeđuje sve. Projekcija se prikazuje i u srijedu i četvrtak u Cineplexxu Centar Kaptol, tako da svi koji su propustili veliko otvorenje, imaju prilike pogledati ovaj šarmantni film europske animacije.

Ovogodišnji festival nudi zaista mnoge zanimljivosti i sadržaje zato sljedećih nekoliko dana vrijedi izabrati nešto iz bogatog Animafest  programa i uživati u ovom zaista jedinstvenom festivalu. Zabava može početi!