U fokusu

baby revolution

Tisuće prosvjednika/ica u Sarajevu: JMBG za sve!

Tisuće prosvjednika/ica u Sarajevu: JMBG za sve!

U Sarajevu je u tijeku prosvjed nekoliko tisuća građana i građanki ispred zgrade Parlamenta BiH koji traže hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Protest je počeo u 11.55 sati. Podršku protestu su dali predstavnici/e mnogih nevladinih organizacija, penzioneri/ke, studenti/ice, taksisti/kinje, te nezaposleni/e kao i osobe iz sporta, kulture i drugih sfera javnog života u BiH, prenosi H-alter. 

Istovremeno, protest podrške za hitno usvajanje Zakona o JMBG, održava se i pred Narodnom skupštinom Republike Srpske u Banjaluci, ali i u mnogim gradovima širom BiH.

“Ovo su građani/e BiH koji se bore za svoja ljudska prava i tu nema nikakvih nacionalnih konotacija. Ovo je glas podignut protiv neodgovorne vlasti i tu nema nikakve druge poruke osim želje i težnje da vlast započne raditi”, kazao je predsjednik Helsinškog komiteta u BiH Srđan Dizdarević.

On je također dodao da su se ispred institucija BiH okupili građani/ke koji/e se više ne boje i koji/e žele da se čuje njihov glas.

{slika}

Podsjetimo, politička prepucavanja i nacionalistička retorika doveli su do toga da u BiH ne postoji zakon o JMB-u i kao posljedica toga, između ostalog, nastala je apsurdna situacija u kojoj sve djeca rođene poslije 12. veljače nemaju jedinstveni matični broj. Građani/ke  su svjesni da je ovo samo jedno u moru gorućih pitanja koje u BiH treba rješavati, ali se u ovom slučaju radi o temeljnom ljudskom pravu i situaciji u kojoj najveću štetu trpi novorođenčad.

Osim usvajanja zakona, građani/e BiH koji već nekoliko dana protestiraju širom BiH, traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana/ki. 

Također, od političara/ki se traži i odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda. Demonstranti i demonstrantice traže da učesnici/ce protesta za JMB ne budu krivično gonjeni i, kako navode, izloženi represiji.