Vijesti

25.07.2013. 21:33:06 - e-novine (Libela)

Podizanje svijesti i razbijanje društvenih tabua

Javna akcija protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Ulična akcija protiv nasilja nad ženama

Ulična akcija protiv nasilja nad ženama (Foto: Radiosarajevo.ba)

U Travniku je u četvrtak organiziran prosvjed kojim se htjelo upozoriti na problem nasilja nad ženama i djevojčicama. Građani i građanke su se okupili/e u podne u centralnom parku sa željom da kroz glazbu, ples i uličnu umjetnost podignu svijest o činjenici da 30 posto žena i djevojaka diljem svijeta doživljava fizičko i seksualno zlostavljanje, prenose e-novine.

Ovaj događaj je dio Generacije za ljudska prava, kampanje koju koordiniraju europska krovna omladinska organizacija Active sobriety, friendship and peace i Centar za edukaciju mladih (CEM).

"Mnoge priče ovih žena nisu nikad izgovorene. To je zato što su njihova iskustva potisnuta osjećajem krivnje, srama i stalne prijetnje od još više nasilja", istaknula je glavna tajnica Activa Maja Stojanovska.

Podizanje svijesti i razbijanje društvenih tabua koji 'vide' nasilje kao 'privatnu stvar' je korak prema poticanju žena i djevojčica da traže pomoć od članova/ica obitelji, prijatelja/ica, policije i ženskih skloništa.

Ova ulična akcija prilagođena je kampanjama UN-a i provodi se pod nazivom Narančasti dan. Naime, svakog 25. u mjesecu je dan za podizanje svijesti i promicanje slobode žena i djevojčica protiv fizičkog i seksualnog nasilja.

Tagovi: active sobriety, bih, centar za edukaciju mladih, friendship and peace, generacije za ljudska prava, krivci, nasilje nad ženama, prosvjed, stigma, travnik, ulična akcija, zlostavljanje, žrtve

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM