U fokusu

Povodom Međunarodnog dana mladih

Svaka peta mlada osoba u povećanom je riziku od siromaštva

Svaka peta mlada osoba u povećanom je riziku od siromaštva

Slaven Janđel/Soundset

Danas je Mreža mladih Hrvatske održala je performans ispred Vlade RH kako bi upozorila da je položaj mladih u Hrvatskoj i dalje iznimno loš te da mladima manjka perspektive i mogućnosti. Kako bi upozorili da je jedna petina mladih u riziku od siromaštva sudionici/e performansa bili su obučeni u zelene i crvene majice pokazujući i slikovito položaj mladih u Hrvatskoj.

“Statistike pokazuju kako je oko 20% ukupne populacije mladih u Hrvatskoj (koja broji oko 800 000 mladih) u povećanom riziku od siromaštva, odnosno svaka peta mlada osoba u Hrvatskoj ili oko 150 tisuća. Također, stopa nezaposlenih mladih, prema statistikama HZZ-a, još uvijek je izrazito visoka, među najvišima u zemljama EU, tj. iznosi oko 115 tisuća registriranih nezaposlenih mladih” ističu u Mreži mladih Hrvatske.

S obzirom na to da su istraživanja pokazala da mladi slabijeg imovinskog stanja imaju smanjenu šansu za zaposlenje, velik broj mladih se nalazi u začaranom krugu slabog imovinskog stanja, smanjenih prilika za zaposlenje te time uopće smanjenih prilika za vlastitu autonomiju. Autonomija mladih podrazumijeva da mladi ljudi odlaze iz roditeljskog doma, da se zapošljavaju, da zasnivaju obitelj ukoliko to žele, da se stambeno zbrinjavaju te da dostojanstveno ostvare prijelaz u svijet odraslih, a što je mladima u Hrvatskoj otežano, da ne kažemo onemogućeno. Iz istih razloga, mladi nemaju ni mogućnosti tražiti zaposlenje izvan države, tj. i taj izbor im je oduzet. 

{slika}

“Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske da se konačno suoči i uhvati u koštac s problemima mladih na način da počne provoditi širokohvatni, koordinirani plan rješavanja svih akutnih i kroničnih problema mladih u RH, a na koje MMH već godinama i kontinuirano upozorava. Stoga, želimo još jednom, na Međunarodni dan mladih, jedini dan u godini kad bi cijelo društvo, a posebno odgovorne vlasti trebale poslušati i uvažiti naš glas, upozoriti kako se položaju mladih u RH još uvijek ne pristupa sustavno, strateški ni s vizijom budućnosti” poručili su iz Mreže mladih Hrvatske.

1999. godine, Glavna je skupština UN-a donijela odluku da se 12. kolovoza svake godine obilježava Dan mladih. Svrha obilježavanja Dana mladih jest da se privuče pozornost na mlade kao društvenu skupinu i njihova specifična pitanja i probleme.