U fokusu

korak naprijed k rodnoj ravnopravnosti u politici

Četiri žene u utrci za gradonačelnicu Pariza

Četiri žene u utrci za gradonačelnicu Pariza

Jedno mjesto, četiri žene. Izgleda da će lokalni izbori sljedeće godine u Parizu biti u znaku žena. Čak četiri žene su kandidatkinje za gradonačelnicu Pariza.

Dvije najveće stranke izabrale su svoje dvije kandidatkinje: Nathalie Kosciusko-Moriziet, predstavnica desnog centra Union pour un Mouvement Populaire (UMP) i Anne Hidalgo predstavnica Parti socialiste (PS).

Za još dvije žene, iz manjih stranaka, naveliko se očekuje da će se boriti za gradonačelničko mjesto, a to su: Marielle de Sarnez iz centrističke stranke MoDem i liderica Zelene stranke Cecile Duflot.

“Dok je francuska politička arena još uvijek teška za žene, Pariz čini iznimku”, rekla je Sandrine Leveque, pariška politologinja.

“Pariz je friendly grad za žene. Ovo nije prvi puta da imamo kandidatkinje u utrci za gradonačelnika/cu Pariza”, dodala je.

“Francuski mediji, također, ne pomažu francuskim političarkama. Za vještine kandidatkinja se uvijek više propitkuje, unatoč njihovim kvalifikacijama. Takva pitanja nikada neće postavljati muškim kandidatima… Hoće li ona biti dobra za ovaj posao? Hoće li ona znati voditi ovaj posao? Hoće li preživjeti”, pojašnjava Leveque.

“Možda imamo Marianne, ženu, kao jedan od simbola Francuske Republike, ali je politička moć još uvijek u muškim rukama”, dodaje Leveque.

U Francuskoj trenutno gradonačelničku dužnost obnaša manje od 14 posto žena.

“Nadam se da će sposobna i jaka žena koja će voditi Pariz učiniti da se to promijeni”, kaže Leveque.