Vijesti

24.08.2013. 12:14:25 - Libela (Večernji list)

O homoseksualnosti tek u srednjoj školi

Jovanović izbacuje gej teme iz osnovne škole

Iz novog programa zdravstvenog odgoja, odnosno njegova četvrtog modula o spolnosti, povlači se sporna literatura, koju čine uglavnom publikacije CESI-ja i Iskoraka.

Teme kao što su homoseksualnost, ali i pornografija, prebačene su u više razrede osnovne, odnosno u srednju školu. O transrodnosti, temi koja je također izazivala žestoke polemike, učit će tek maturanti, izjavila je prof. dr. Marina Kuzman, članica Povjerenstva za izradu programa zdravstvenog odgoja, prenosi Večernji list.

– Zanimljivo je da su neke teme, primjerice o spolno prenosivim infekcijama, obrađene i u dijelu programa "Živjeti zdravo", ali su tamo prošle nezapaženo, dok su u dijelu o spolnosti izazivale buru – komentira profesorica Kuzman. Dodaje također da se o rodnosti u osnovnoj i nižim razredima srednje škole govori samo kao o ulozi u društvu, a da se o situaciji kad pojedinci nisu zadovoljni svojim spolom, odnosno kad se muškarac osjeća kao žena ili obrnuto, razgovara tek u završnom razredu srednje škole. S još nekim kolegicama i kolegama drži da bi roditeljima trebalo dopustiti da pojedine teme, ukoliko se protivi njihovim svjetonazorima, njihovo dijete ne sluša. 

Članovi Povjerenstva prihvatili su pojedine prijedloge roditelja iz javne rasprave pa će se više nego što je bilo predviđeno u ranijem kurikulumu spolnog odgoja, koji je odlukom Ustavnog suda povučen iz škola, govoriti o važnosti apstinencije i prirodnim načinima zaštite od neželjene trudnoće. Dr. Dubravko Lepušić kaže da je Povjerenstvo svoj dio posla napravilo i da se vodilo računa o svim detaljima, kako se, primjerice, neprikladnim terminom ne bi u pitanje doveo kvalitetan sadržaj.

Tagovi: cesi, djeca, gej prava, hrvatska, obrazovanje, spolni odgoj

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

Lorelei:
Baš me zanima hoće li kada se u razredu pojavi transrodno dijete biti zabranjeno o tome diskutirati jer eto, nije primjereno sve do zadnjeg razreda srednje škole? Da li je transrodnost nova (stara) tabu tema? Pa će se onda takva stvarna situacija nastojati ignorirati ili što?

Iskustva izvana pokazuju da djeca (čak i vrlo mala) imaju puno manje problema sa shvaćanjem i prihvaćanjem transrodnosti nego njihovi roditelji.

Transrodni, homoseksualni, biseksualni, razno razni ostali pripadnici ovakvih ili onakvih manjina postoje htjeli mi to ili ne, a ignoriranje ih neće maknuti iz naših života.
26.08.2013. 10:55
marijo zivkovic:
Da li se članovi i simpatizeri LIBELE slažu da se nama roditeljima, koji imamo negativan stav o homoseksualnom i lezbijskomk ponašanju u školama, koje mi financiramo omogući da se naša djeca odgajaju u skladu sa svim našim pozitivnim uvjerenjima što je poštenom, ispravno i pravedno.
Pišem o ponašanju, ne o osobama. Svaka osoba ma kako se ponašala zaslužuje poštovanje svog ljudskog dostojanstva, svih svojih prava ( ne želja, koje proglašava pravima ) i osdudtvo svakog vrijeđanja, ponižavanja ismijavanja, ironiziranja i dakako i nasulja.
Za nas roditelje, koji se trudimo da budemo pravedni i pošteni prema našoj djeci, očito je da ćemo svoje dijete voliti i poštivati makar se na nekom području života negativno ponaša.
Pišem o homoseksualnom ponašanju, jer osoba odlučuje prema kojim će se sklonostima ponašati, a prema kojima neće. Homoseksualnost kao sklonost u početku nije izbor, međutim život i ponašanje prema homoseksualnim sklonostima je izbor, odluka i stav, dakle čin slobodne volje.
27.08.2013. 22:17
tajuska:
ne.
28.08.2013. 08:42
kosee:
Apsolutno ne.
28.08.2013. 09:51
Lorelei:
@marijo zivkovic

kako se iz državne kase odvaja novac za NGO tako se odvaja i za crkvu. kako ti ne simpatiziraš NGO tako niti ja ne simpatiziram crkvu. a ipak i ti i ja izdvajamo za oboje, ali to nam ne daje pravo odlučivanja u svim tim organizacijama. kako tebi, tako ni meni.
28.08.2013. 14:20

Iz drugih medija

AEM