U fokusu

LJETNI KAMP

Aktivizam mladih, politička participacija i direktna demokracija

Aktivizam mladih, politička participacija i direktna demokracija

E.N.

U šumama Papuka, parku prirode Jankovac, od 10. do 16. kolovoza održan je ljetni kamp pod organizacijom Cooperation and Development Network na temu Regeneracija Europe! Aktivizam mladih, politička participacija i direktna demokracija. Oko 30 mladih osoba iz 27 europskih zemalja su predstavili svoje organizacije, a predstavljen je i rad CESI, kao i Libele.

Polaznici/e su odlučili/e iskušati direktnu demokraciju na djelu, stoga su sve odluke tijekom kampa donošene konsenzusom na plenumu (odnosno zajedničkoj sjednici). Svako jutro su se teme i problemi mogli stavljati na dnevni red, a uvečer bi o njima bila rasprava i odlučivanje.

Formirane su i manje grupe koje su obrađivale teme poput sistema demokracije, direktnih demokratskih praksi, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Svi/e polaznici/e su bili/e vrlo osviješteni/e o nejednakostima u društvu, no kao posebno ugrožena skupina pokazali su se upravo mladi/e. Naime, svakodnevno raste broj mladih nezaposlenih osoba u Europi, čime se dolazi do situacije da bi mogli postati i iznimno opasna socijalna skupina za društvene sisteme koji im ne omogućavaju osnovne uvjete za dostojanstven život. Paradoksalno je da istovremeno s brojem nezaposlenih raste i broj visoko obrazovanih mladih osoba. Dakle mladi/e postaju sve stručniji/e, međutim, njihova znanja i sposobnosti nisu potrebne na tržištu rada. Osim toga, mlade osobe su bile ‘gorivo’ svih nemira koji su potresali i još uvijek potresaju Europu zadnjih godina.{slika}

Mnogi/e su ispričali/e svoja iskustva s dobnom diskriminacijom, pa je tako jedna djevojka koja izgleda puno mlađe nego što jest rekla da ju nitko u njenoj organizaciji nije shvaćao ozbiljno kada je govorila, dok nije rekla da zapravo ima 25 godina. Nakon toga su joj se ispričali i prihvatili njene ideje. Jesu li nečije ideje vrijedne i dobre samo ako iza njih stoje godine? I znače li godine uvijek mudrost i iskustvo? To pitanje su si postavili/e svi/e polaznici/e kampa. Na kraju, diskriminira li ovaj kamp s obzirom na to da su primani/e polaznici/e samo do 30 godina starosti? Što je to mladež? Je li ona ograničena godinama, ili osjećajem koji svatko ima u sebi? Ako se mladež smatra do 30 godina starosti, znači li to da na 30. rođendan se nešto drastično u životu promijeni u odnosu na jučer? Naravno da ne. Zaključak koji je donijet je da je mladež (youth) samo stanje uma, a ne broja godina. Godine samo utječu na to kako te drugi/e percipiraju, te kako te država i društvo definiraju. Mladi/e nose šansu za promjenom u Europi.

Pod sesijom zvanom Europa u plamenu sudionici/e su razgovarali/e i dijelili svoja iskustva o borbama koje vode – od rodne neravnopravnosti i LGBTIQ prava preko socijalne nejednakosti i prava na javno financirano obrazovanje do protesta protiv skupog javnog prijevoza. Gosti predavači su bili Tomislav Domes iz pokreta Pravo na grad, te Đuro Capor iz pokreta Srđ je naš.

Inspirativan tjedan potaknuo je sudionike/ice da se aktiviraju te da do idućeg susreta nikako ne miruju! {slika}