Vijesti

01.09.2013. 12:28:17 - Libela

Uoči održavanja beogradske Povorke ponosa još nema reakcija iz Vlade

Amnesty International zabrinut zbog šutnje oko beogradskog Pridea

Amnesty International izražava bojazan da bi i ove godine srpske vlasti mogle odbiti izdati dozvolu za beogradsku Povorku ponosa ili ju ponovo zabraniti. Smatraju da to ne bi bilo samo kršenje međunarodnih standarda već i presuda srpskog Ustavnog suda, prenose E-novine. 

Do ovogodišnje Povorke ponosa u Beogradu, zakazane za 28. rujan, ostalo je manje od mjesec dana, a vlasti još uvijek nisu dale dozvolu za održavanje. Amnesty izražava zabrinutost zbog tišine srpske Vlade. Pozivaju srpskog premijera Ivicu Dačića da osigura punu podršku planiranom maršu i ispuni obaveze poštovanja, zaštite i ispunjenja slobode izražavanja i okupljanja za sve građane/ke bez diskriminacije, uključujući i onu prema spolnoj seksualnoj orijentaciji i spolnom identitetu.

Naglašavaju i da vlasti moraju osigurati sve mjere zaštite manifestacije kako bi se u 2013. godini Povorka ponosa održala bez prepreka i nasilja te da su dužni javno osuditi sve prijetnje, uznemiravanja i nasilje upućene organizatorima/icama i sudionicima/icama Povorke, kao i osigurati da policija i druge institucije koje direktno provode zakone provedu hitnu, nepristranu i efikasnu istragu svakog napada ili prijetnje LGBT populaciji. 

Na pitanje hoće li biti održana Parada ponosa, direktorica vladinog Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović podsjeća da je Ustavni sud proglasio nezakonitim zabrane Povorke iz 2009. i 2011. godine. "Srbija je na poboljšanju položaja LGBT osoba u prethodnom periodu učinila mnogo, ne zato što je to tražio netko izvana, već zato što želimo rješavati svoje probleme i graditi humanije društvo u kojem ćemo svi živjeti", dodala je. 

Tagovi: beograd, lgbt prava, povorka ponosa, srbija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM