Vijesti

11.10.2013. 06:39:34 - Libela

nagrada Saharov

U Malaline ruke otišla nagrada za ljudska prava i slobodu izražavanja

Malala Yousafzai dobitnica je ovogodišnje nagrade Saharov, koju svake godine dodjeljuje Europski parlament borcima i borkinjama za ljudska prava i slobodu izražavanja.

"Dodjelom nagrade Saharov Malali Yousafzai, Europski parlament priznaje nevjerojatnu snagu te djevojčice. Malala se hrabro bori za prava sve djece na obrazovanje. Prava djevojčica su uvelike zapostavljena. Malala se hrabro oporavila od napada talibana i sada se elokventno bori za temeljne i pravedne stvari. Ne smijemo zaboraviti da se Malali još uvijek prijeti u Pakistanu", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Malala Yousafzai je zadivila svijet svojom borbom za pravo žena na obrazovanje i slobodu u dijelu Pakistana gdje su talibani zabranili djevojčicama pohađanje škole. Ona je svoju borbu započela u dobi od 11 godina kada je počela pisati blog pod pseudonimom.

Prije šest dana Malala je dobila i nagradu Ane Politkovskaye, koju dodjeljuje međunarodna organizacija za pomoć ženama koje se bore za ljudska prava u zonama konflikta RaW in WAR (Reach All Women in War).

Malala je ustrijeljena u glavu i vrat u listopadu prošle godine dok je sjedila s kolegama u školskom autobusu u kojem se s ostalim učenicima vozila kući nakon jutarnje nastave u Mingori, djelu Pakistana, gdje je vojska izvela velike operacije 2009. kako bi slomila pobunu talibana.

Šest dana kasnije, s prostrijelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena u bolnicu u Birminghamu, specijaliziranu za liječenje britanskih vojnika u Afganistanu. Talibani su još prije najavili da je djevojčica na njihovoj 'listi za odstrel' zato jer 'zagovara svjetovnu vlast'.

Malala danas živi u Birminghamu u Engleskoj. I dalje je izložena prijetnjama talibana.

Tagovi: aktivizam, borkinja, europski parlament, malala yousafzai, nagrada, obrazovanje djevojčica, pakistan, saharov, sloboda izražavanja, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM