U fokusu

unatoč presudi

Dao otkaz jer je Fakultet nastavio s diskriminativnim radnjama

Dao otkaz jer je Fakultet nastavio s diskriminativnim radnjama

Nakon što se na sudu izborio za pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na radnom mjestu, dr. sc. Dario Krešić podnio je izvanredni otkaz, prenosi H-alter.

Kako navode iz udruga Iskorak i Kontra, Dario Krešić je podnio otkaz jer su zaposlenici/e varaždinskog Fakultata informatike i organizacije nastavili s diskriminatornim radnjama unatoč presudi kojom je utvrđena diskriminacija na radnom mjestu na osnovu spolne orijentacije te kojom je Fakultetu zabranjeno daljnje poduzimanje takvih ili sličnih radnji.

“Zaposlenici/e fakulteta su nastavili s diskriminiranjem i stvaranjem neprijateljske radne klime čime je moj daljnji rad postao u potpunosti nemoguć. Nažalost, niti zagrebačko Sveučilište nije ništa učinilo da suzbije diskriminaciju u svojim redovima pa tako npr. rektor Bjeliš nije ništa poduzimao prema odgovornima na FOI-u”, objasnio je Krešić.

Podsjetimo, prošle godine Općinski sud u Varaždinu donio je pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na radnom mjestu na osnovu spolne orijentacije. Krešić, viši asistent na Fakultetu organizacije i informatike, 2009. godine se obratio udrugama Kontra i Iskorak zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog.

Njih dvojica neprestano su iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali sa spolnom orijentacijom mladog asistenta. Nakon dopisa koji je odvjetnik Kontre i Iskoraka uputio upravi Fakulteta organizacije i informatike, profesori Kliček i Hutinski pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja. Krešić je nakon toga očekivao normalizaciju odnosa na Fakultetu, no dogodilo se suprotno. Iako je stekao doktorat na Sveučilištu u Erlangenu, jednom od vodećih njemačkih sveučilišta, asistent je nakon reagiranja na diskriminaciju sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.

Nakon svega je Krešić pred Općinskim sudom u Varaždinu odlučio pokrenuti tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, kojoj su se kao umješači pridružile udruge Kontra i Iskorak te Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na to je Fakultet organizacije i informatike pokrenuo etički postupak, ali ne protiv počinitelja diskriminacije već protiv žrtve. Sveučilište je, nakon žalbe Krešića na takav postupak, imenovalo etičko povjerenstvo, no godinu i pol dana ono se nije oglasilo ni jednom izjavom. Štoviše, Željko Hutinski je unatoč tužbe u međuvremenu unaprijeđen, a Dariju Krešiću ostala je stigma s kojom se morao nositi među svojim kolegama.

“Fakultet je u izjavama za medije iznosio da diskriminacija nije utvrđena, što je bezočna laž. Na Fakultetu je stvorena neprijateljska atmosfera spram g. Krešića i većina kolega/ica s kojima se ranije družio nije ga želio ni pozdraviti,  te je nastavljeno sprečavanje g. Krešića u napredovanju”, poručuju iz Iskoraka i Kontre.

“Nažalost, čak i nakon dobivene presude, diskriminacija i šikaniranje na Fakultetu za g. Krešića nisu prestali i još jedan mladi znanstvenik je napustio Hrvatsku i otišao u zemlju s višim standardom poštovanja ljudskih prava, gdje se u radu cijene postignuća i ne rade razlike među zaposlenicima na temelju njihove spolne orijentacije”, ističu iz udruga.