U fokusu

gušenje pobune?

Nestala Nadežda Tolokonikova

Nestala Nadežda Tolokonikova

Lokacija Nadežde Tolokonikove nepoznata je od 21.listopada, a njenim je roditeljima rečeno da će njenu novu lokaciju doznati u roku od deset dana. Budući da je taj rok istekao, za BuzzFeed oglasio se Andrej Tolokonikov, otac ove Pussy Riot članice i to riječima: ‘Nitko ništa ne zna. Nema dokaza da je živa, ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju. Pitamo se je li bolesna, je li bila pretučena?’

Čini se kako je dvadesettrogodišnja Nadežda trebala biti premještena vlakom iz ruskog zatvora u Mordoviji 21. listopada. Međutim, razlozi premještaja nisu navedeni  i iako svjedoci tvrde da su ju vidjeli u blizini Čeljabinska  njezina finalna destinacija i dalje ostaje nepoznata javnosti.

Nadeždin otac pretpostavlja kako su je ruske vlasti odlučile skriti kako bi obeshrabrili ostale zatvorenice koje prosvjeduju u zatvoru. Libela je i prije izvještavala kako Tolokonikova štrajka glađu zbog loših uvjeta u zatvoru te zbog prijetnji smrću koje je primila jer je javno progovorila o zatvorskom sustavu.

Podsjetimo, članice Pussy riota su u kolovozu 2012. Proglašene krivima i osuđene na po dvije godine zatvora za ‘huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom’ zbog izvedbe ‘punk molitve’ u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Nadežda Tolokonikova i Maria Aljohina trebale bi biti puštene iz zatvora u ožujku ove godine.