U fokusu

malen manevarski prostor

Odbor za ravnopravnost spolova o zahtjevima LGBT zajednice

Odbor za ravnopravnost spolova o zahtjevima LGBT zajednice

Na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova danas bi se trebali naći zahtjevi LGBT udruga u vezi s ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja

Predstavnici te zajednice zahtjeve su uputili prošli tjedan. Sabor je u petak već raspisao referendum, a da nije prethodno od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Potpredsjednica Odbora Sanja Koenig rekla je da Odbor stoga nema mnogo manevarskog prostora.

“Sumnjam da će na temelju odglasanog referenduma i stranačkog sastava članova Odbora biti doneşen stav koji bi išao u smjeru ocjene ustavnosti referendumskog pitanja”, ustvrdila je aludirajući pri tome na činjenicu da su se i HDZ-ovci i SDP-ovci protivili upućivanju tog pitanja na adresu Ustavnog suda.

 S obzirom na to da je referendum već raspisan, Koenig je napomenula da članak 35. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kaže da radna tijela Sabora, a Odbor to jest, mogu uputiti zahtjev za ocjenu suglasnosti nekog propisa s Ustavom. “Ustavni se sud u tom slučaju mora očitovati po hitnom postupku, najdalje u roku od 30 dana”, rekla je Koenig.

 Osvrćući se na žestoku polemiku u javnosti koju je izazvala inicijativa U ime obitelji, Koenig je ustvrdila kako je žalosno što su o temi ustavnosti referenduma svi imali nešto reći, dok jedini mjerodavan – Ustavni sud o tome i dalje šuti.

 Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio je danas  i Zagreb Pride, zajedno s Crol.hr te Centrom za građansku hrabrost.

{slika}