U fokusu

Zagreb pride komentira Zakon o životnom partnerstvu

Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu je konzervativan i treba ga poboljšati

Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu je konzervativan i treba ga poboljšati

Udruženje Zagreb Pride danas je u net klubu MaMa organiziralo pressicu na kojoj su govorili koordinatori udruge Jelena Poštić i Marko Jurčić povodom Vladinog usvajanja Prijedloga zakona o životnom partnerstvu i slanja istoga u daljnju saborsku proceduru. Označili su današnji dan velikom korakom naprijed ka društvu jednakopravnosti. Priopćenje sa ‘pressice’ prenosimo u cijelosti.

– Komentari Zagreb Prida na Vladin prijedlog –

Predloženi tekst Zakona o životnom partnerstvu u svojoj je biti konzervativan.

Riječ je o Prijedlogu zakona koji zapravo regulira već postojeće stanje kada je riječ o istospolnim parovima u Hrvatskoj i  posve se uklapa u predizborna obećanja Kukuriku koalicije, ali i u okvire koje smo mogli čuti iz najkonzervativnijeg, pa i homofobnog dijela društva. Sukladno tim okvirima ne koristi se riječ brak, baš kao što nema riječi ni o posvajanju djece.

U ovom nacrtu zakona nema očito niti jednoga niti drugoga.

Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu za nas je  nepotpun u dva važna segmenta i kao takav ne predstavlja ni formalnu jednakost niti je “poklon za Svetog Nikolu”, kako se nepromišljeno izrazila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Zagreb Pride je sudjelovao u radnoj skupini koja je izradila nacrt Zakona i od samog se početka zalažemo da životno partnerstvu bude uključiva, a ne isključiva institucija, dakle otvorena i za istospolne i za raznospolne parove. Mi želimo životna partnerstva za sve parove.

Ministarstvo uprave i svi članovi i članice radne skupine su, nažalost, odbili takav prijedlog. Taj prijedlog odbijen je i na javnoj raspravi.

Nadalje, ne vidimo ni dovoljno snažne razloge da se istospolnim parovima uskrati mogućnost zajedničkog posvajanja djece.

Očekujemo da će se u saborskoj proceduri prava koja  su predviđena Prijedlogom Zakona o životnom partnerstvu proširiti i na pravo životnih partnera na posvajanje. Pravo na jednako postupanje i nediskriminaciju životnih partnera i bračnih drugova neizbježna je budućnost. Europski sud za ljudska prava u presudama protiv Austrije i protiv Francuske jasno rekao da osobe homoseksualne orijentacije moraju imati istovjetan pristup svim koristima i pravima koje uživaju heteroseksualne osobe u usporedivom položaju.

Prepoznavanje, reguliranje i zaštita našeg obiteljskog života koju predviđa Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu je, bez sumnje, ipak pozitivan pomak i korak naprijed za nas, lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke Republike Hrvatske. S obzirom na postojeći, ali ponižavajući i besmisleni Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003., koji u praksi uopće i nije mogao biti proveden, Zakon o životnom partnerstvu će istospolnim parovima omogućiti veliku razinu prava koju svakako treba pozdraviti. On predstavlja demokratski standard Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a odavno je ozbiljna potreba LGBT građana i građanki RH.

Istospolni parovi ne mogu trenutno u RH ostvariti niti jedno pravo koje im pripada kao obiteljskoj zajednici. Ta prava su nam zagarantirana kako Europskom konvencijom o ljudskim pravima, presudama Europskog suda za ljudska prava, tako i samim Ustavom RH. Podsjećamo i na priopćenje Ustavnog suda u povodu nedavno održanog referenduma u kojem se kaže da svaka ” …eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva.”

Prema istraživanju kojeg smo proveli ove godine na skoro 700 LGBTIQ osoba koje žive u Republici Hrvatskoj, dakle najvećem istraživanju svoje vrste, velik dio ispitanih, njih 23 posto, dijeli kućanstvo s životnim partnerom ili partnericom. Više od polovice tih parova, čak 53 posto ispitanih, namjerava registrirati svoju vezu kao životno partnerstvo u matičnom uredu što ukazuje na snažnu potrebu naše zajednice za donošenje ovog zakona. Osim toga velik dio ispitanih planira imati djecu, nešto malo više od jedne trećine, a oko pet posto ispitanih LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj već ima djecu s kojim žive u zajednici s istospolnim partnerom ili partnericom.

Zagreb Pride će, stoga, u sljedećim mjesecima, dok traje saborska procedura donošenja ovog zakona, raditi na informiranju javnosti o njegovom sadržaju i značaju za dio građana RH. Naime, ovaj zakon će nesumnjivo poboljšati živote istospolnih parova u Hrvatskoj, koji su dosad živjeli na zakonodavnoj i društvenoj margini, onemogućeni posjećivati se u bolnici kao i brojne druge stvari koje heteroseksualni parovi uzimaju zdravo za gotovo.

Planiramo se sastati sa svim saborskim klubovima nakon Nove godine, stoga i ovim putem najavljujemo kako ćemo im poslati pozive za sastanke. Želimo svima pa i onima koji možda na kraju neće glasati za Zakon, predstaviti naše stavove, životna iskustva nas, LGBT građana/ki Hrvatske te ih podsjetiti da odlučuju o nečijoj životnoj sreći i sigurnijoj budućnosti.

Također ćemo sljedeći tjedan, 18.12. u 20:30h u Kinu Grič, organizirati javno savjetovanje s LGBT zajednicom o Zakonu o životnom partnerstvu, na kojemu želimo objasniti što sve ovaj Zakon sa sobom nosi. Uključit ćemo i pripadnice i pripadnike naše zajednice u sve javne akcije koje planiramo u sljedećih nekoliko mjeseci jerželimo hrvatskoj javnosti pokazati da je ovaj Zakon dobar za Hrvatsku i njezine građane/ke. On ništa nikome neće oduzeti, nego baš suprotno – omogućit će istospolnim parovima vrlo visoku razinu prava i, naravno, obaveza te djelovati iznimno pozitivno na prihvaćanje, nas, LGBT građana i građanki Republike Hrvatske.