U fokusu

Kao najveći motiv za odlazak na roditeljski dopust većina muškaraca navodi želju za provođenje vremena s djetetom

Roditeljski dopust za očeve

Roditeljski dopust za očeve

Iako roditeljski dopust za očeve u Hrvatskoj koristi tek 2 posto muškaraca, skoro ih je polovica (48 posto) razgovarala s partnericom o mogućnosti da nakon šestog mjeseca života djeteta, oni ostanu kod kuće.

Rezultati su to istraživanja koje je na 400 ispitanika proveo portal MojPosao u suradnji s Udrugom Roda i Centrom edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), s obzirom da prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama muškarac ima pravo na plaćeni roditeljski dopust nakon što majka iskoristiti obavezni rodiljni dopust u trajanju od šest mjeseci od rođenja djeteta.

Oko 80 posto ispitanika odgovorilo je kako zna da roditeljski dopust za očeve postoji, međutim često nisu sigurni kolika je naknada. Negativnih reakcija poslodavca najviše se pribojavaju visokoobrazovani muškarci, a 96 posto žena podržalo bi kolegu koji bi odlučio otići na roditeljski dopust.

Kao najveći motiv za odlazak na roditeljski dopust većina muškaraca navodi želju za provođenje vremena s djetetom (76 posto). Slijedi financijska isplativost (44 posto), zatim želja da izađu partnerici u susret jer se ona nalazi u nezgodnijem poslovnom položaju (39 posto), te odmor od posla (31 posto).

No, kao i sve, roditeljski dopust za očeve ima i svoje negativne strane. Prema mišljenju ispitanika, najveće mane su financijska neisplativost (53 posto) i degradacija pri povratku na posao (51 posto). Zastoj u karijeri navodi 37 posto ispitanika, dok ih 34 posto smatra da su najveći problem negativne reakcije okoline. Tome su neki muškarci dodali prestanak dojenja djeteta i “gubitak muškosti”.

S obzirom da u Hrvatskoj, prema zadnjim podacima, roditeljski dopust za očeve koristi tek 2 posto muškaraca, iznenađujuće je što čak 61 posto ispitanika navodi da poznaje muškarca koji se odlučio za roditeljski dopust.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je skoro polovica muškaraca (48 posto) prva potaknula razgovor s partnericom o mogućnosti odlaska na roditeljski dopust, dok njih 27 posto nije “načelo” tu temu. Četvrtina muškaraca, odonosno 25 posto, nije razmišljala o roditeljskom dopustu.

Kod muškaraca koji su razgovarali s partnericom o odlasku na roditeljski dopust zatraženo je da navedu do kojih su zaključaka došli. Prema komentarima ispitanika, roditeljski dopust je “sasvim u redu, nema nikakvih problema, a dijete se brzo navikne na oca”. Jedan ispitanik zaključuje da su “muškarci nedovoljno obaviješteni o svojim pravima kao roditelji”.

Ujedno, kada struka to omogućava, partneri se mogu dogovoriti za podjelu radnog vremena. “Uzet ćemo roditeljski dopust svaki po pola radnog vremena kako bi oboje ostali u toku s poslovnim obavezama i kontaktu s djetetom. Posao (IT struka) nam omogućuje fleksibilno radno vrijeme”, navodi jedan od ispitanika.

“Ne moraju sve obveze pasti na majku, pogotovo jer je ženama puno teže naći i zadržati posao, pa je s te strane njoj bolje da ode raditi čim dijete ojača, a muškarac preuzima dalje. Ujedno time se pridonosi većem razumijevanju i povezanosti među partnerima”, objasnio je jedan ispitanik prednosti roditeljskog dopusta.

Međutim, po pitanju visine naknade za roditeljski dopust vlada poprilično neznanje – čak 77 posto ispitanika priznaje da ne zna koliko iznosi naknada. Tek malo više od petine ispitanika (23 posto) točno je informirano o iznosu te vrste naknade i navodi maksimalni iznos od 2660 kuna.