U fokusu

Priopćenje Mreže mladih Hrvatske

Zakon o mladima mora biti u službi mladih

Zakon o mladima mora biti u službi mladih

Mreža mladih Hrvatske (MMH), krovna organizacije mladih koja okuplja 64 udruge mladih i za mlade, 25. veljače održala je u Europskom domu javnu raspravu o Zakonu o mladima (ZOM), koji se trenutno izrađuje u Ministarstvu socijalne politike i mladih (MSPM), pod nazivom “Fokus: mladi – Aktualan trenutak: Zakon o mladima”.

Priopćenje o navedenoj raspravi donosimo u cijelosti.

Ovim putem pozivamo MSPM da preispita temeljne ciljeve donošenja ZOM-a i probleme koje on treba, a i realno može riješiti, da time preispita i samu svrhu i format Zakona te da privremeno zaustavi proces donošenja zakona, dok se ne postigne konsenzus s bitnim akterima u ovom procesu, tj. samim udrugama mladih i za mlade na čiju budućnost ovaj proces može imati velik utjecaj, bilo pozitivan ili negativan.

Iz rasprave na kojoj su sudjelovali Mirela Travar (glavna tajnica MMH), Igor Vidačak (ravnatelj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske) te Peter Matjašić (predsjednik Europskog foruma mladih), u kojoj su tematizirali probleme udruga mladih i za mlade te njihove potrebe, proizašao je niz otvorenih pitanja:

– ima li  predlagatelj zakona jasnu viziju što zakonom želi postići,
– koje probleme želi riješiti
– je li njegova izrada zasnovana na kvalitetnoj analizi mogućnosti za uređenje sektora kroz neke druge formate, osim zakona.

Iako su dvije predstavnice Službe za mlade aktivno i konstruktivno sudjelovale na raspravi, nažalost izostala je primjerena politička reprezentacija ministarstva, kakvu je ovakav tip rasprave zahtijevao.

Očito je da postoji politička volja da se poboljša stanje udruga mladih i za mlade, i to pozdravljamo te smatramo temeljem za daljnji rad. Međutim, politička volja ne smije diktirati format rada, već format mora proizaći iz unaprijed uočenih potreba, koje onda adresira. Kao neke od bitnih problema sektora mladih koje treba riješiti možemo istaknuti kontinuirano financiranje udruga mladih i za mlade te njihovih usluga, definiranje okvira rada s mladima (koje je u Hrvatskoj trenutno nedefinirano i nepriznato) te status raznih razina udruga mladih i za mlade.

Smatramo da bez osnovne razine konsenzusa svih dionika, a to dolazi uz cijenu međusobnih kompromisa, što ne smatramo niti nemogućim niti sramotnim, ovaj zakon može donijeti samo štetu, trajno narušiti odnose ministarstva i udruga mladih te udrugama nametnuti način rada koji nije u skladu s njihovim vrijednostima i ciljevima, što uništava samu srž ovog sektora u čijem radu su mladi dugi niz godina gradili svoje kapacitete i vještine.

Zbog toga pozivamo ministarstvo da se daljnjim, pohvalnim, naporima usmjerenim na rješavanje ključnih sektorskih problema, u većoj mjeri okrene konkretnim rješenjima, nakon čega treba promišljati formate kojima se ona mogu realizirati. Ta rješenja potrebno je tražiti zajedno s udrugama mladih i za mlade te prema potrebama koje one izraze, ona moraju biti usmjerena ka održivosti i kontinuiranom radu ovog važnog sektora, čak i ako najbolji format tog rješenja ne bude u obliku Zakona o mladima jer zakoni nisu nužno primjeren alat za provođenje eksperimentalnih rješenja.