U fokusu

Anne Hidalgo

Pariz ima svoju prvu gradonačelnicu!

Pariz ima svoju prvu gradonačelnicu!

Pariz od danas ima svoju prvu gradonačelnicu –  Anne Hidalgo – ljevičarku, članicu vladajuće Socijalističke stranke (SP) .

Hidalgo je pobijedila  u drugom krugu općinskih izbora u Francuskoj svoju protukandidatkinju Nathalie Kosciusko-Morizet iz Unije za narodni pokret (UMP) s  54,5 posto.

U tijeku predizborne kampanje, ankete su pokazivale da je Hidalgo favoritkinja, međutim,  nakon prvog kruga izbora desničarka Nathalie Kosciusko-Morizet imala je tek neznatnu prednost od jedan posto (35,6 posto) nad Anne Hidalgo (34,4 posto). No, niti jedna kandidatkinja nije prikupila više od 50 posto glasova. Svejedno, ovo je bila povijesna borba dviju žena za prvu gradonačelnicu Pariza. 

Tko je Anne Hidalgo?

Anne Hidalgo rođena je 19. lipnja 1959. godine u San Fernandu (Andaluzija) u Španjolskoj. S obzirom na vrlo lošu ekonomsku situaciju u Španjolskoj u to vrijeme, njena porodica je emigrirala u Francusku 1961. godine i smjestila se u Lyonu. Obitelj je 1973. godine dobila francusko državljanstvo. No, 80-ih godina njeni roditelji su se vratili u Španjolsku, dok je Anne ostala u Francuskoj na studiju, a njena sestra je preselila u Los Angeles, Kalifornija, gdje vodi jednu tvrtku.

Anne je 1984. godine diplomirala socijalni rad. Prvi posao, nakon studija, bio je u Nacionalnom institutu za rad.  Nakon toga (1991.) prešla je raditi u Ministarstvo rada, a četiri godine nakon toga (1995.) dobila je posao u Međunarodnom uredu za žene u Ženevi. Godine 1998. vraća se u Francusku i postaje državna tajnica za ženska prava.

Političku karijeru Anne Hidalgo počela je graditi 1994. godine kada se učlanila u Socijalističku stranku. Nakon općinskih izbora 2001. izabrana je za zamjenicu gradonačelnika i na toj dužnosti je bila sve do danas.

Od danas, Hidalgo će vladati gradom u kojem živi više od dva milijuna stanovnika i upravljati proračunom od oko osam milijardi eura.

Svojim planom Hidalgo je najavila gradnju 10.000 novih stanova i 5.000 mjesta u vrtićima, te povećanje broja zelenih površina, s ciljem unaprjeđenja radničke klase.