Vijesti

18.04.2014. 09:20:35 - Dolores Marčetić

Pressica

Animafest 2014.

U kinu Europa u Zagrebu, održana je press konferencija povodom skorašnjeg 24. Svjetskog festivala animiranog filma- Animafest 2014. Konferenciju je vodila glumica Mia Biondić, a o glavnim programima festivala koji će se ove godine održati od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol govorili su Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te producentice Festivala Vjera Matković i Olinka Vištica.

Velik broj zemalja svijeta prijavio je svoje radove na ovogodišnji Animafest, gdje je od 1725 pristiglih filmova odabrano 144 za natjecateljske i panoramske programe Festivala. Ukupan broj filmova koji će biti prikazan prelazi četiri stotine, a različiti raspon tema i bogati program oduševit će sve ljubitelje/ice audiovizualnih umjetnosti. Među odabranim zemljama uvjerljivo dominiraju Francuska i Kanada s po šest odabranim radova, a slijede ih Kina, Poljska te Singapur i Tunis. Američki film Feral, portugalskog autora Daniela Souse, nominiran za ovogodišnjeg Oscara te glavnu nagradu svjetskog festivala animiranog filma u Annecyju. Također je među odabranima za Veliko natjecanje Animafesta.

U natjecateljskom dijelu posebno se ističe japanska nezavisna animacija (Wonder, Mirai Mizue i Futon, Yoriko Mizushiri), kao i kineska animacija (Mahjong, The Banquet of the Concubine, Wolf in The Three i Horse). Jedan od kineskih multimedijalnih umjetnika Leiju Leiju bio je pozvan da osmisli vizualni identitet Animafesta 2014., uključujući i špicu koja je prikazana prisutnim novinarima. Retrospektiva lutka-filma donosi svjetsku top listu i tehniku u izboru 45 vodećih umjetnika današnjice poput braće Quay, Barrya Purvesa, Jiříja Barte, Stephana Aubiera i Vicenta Patara.

'Ove godine predstavljamo retrospektivu lutka animacije, ali ne samo običnu retrospektivu. Danijel je komunicirao s 45 svjetskih autora koji su majstori, legende tehnike lutka filma i koji su predložili filmove koji po njihovom mišljenju zaslužuju mjesto u takvoj retrospektivi' rekla je Olinka Vištica.

Bit će predstavljene i retrospektive Jurija Norštejna, autora najboljeg animiranog filma svih vremena Bajka nad Bajkama i dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine, te Normana McLarena, velikog inovatora animiranog i eksperimentalnog filma čiju će 100. godišnjicu rođenja Animafesta obilježiti za ovu priliku restauriranim kopijama njegovih djela, pribavljenim u suradnji s National Film Board of Canada.

'National Film Board of Canada je restaurirao sve njegove filmove i imat ćemo retrospektivu upravo tih restauriranih filmova koje ne možete vidjeti na YouTubu nego samo u kinima kod nas' naglasio je Daniel Šuljić.

Čak sedmero hrvatskih autora/ica, Petra Zlonoga, Čejen Černić, David Lovrić, Jelena Oroz, Natko Stipaničev, Saša Budimir i Kristijan Petrović pronašlo je put do zaslužnog nastupa u međunarodnim programima. S obzirom da se radi o autorima mlađih generacija, njihova karijera u budućnosti domaće animacije i proboja na svjetsku scenu je neupitna. Jedna od novosti na ovogodišnjem festivalu svakako je Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner 2014. tijekom koji će Zagreb ugostiti vodeće svjetske povjesničare i teoretičare animacijskih studija poput Marcela Jeana, Giannalberta Bendazzija i Paula Wellsa.

Dječji program donosi pregršt zabave kao i svake godine, edukativne radionice animacijskih tehnika pod vodstvom slavnih animatora u kojima djeca imaju priliku sami izraditi svoj film i kreativno se izraziti, te Natjecanje filmova za djecu u kojem presjeda dječji žiri. Studentsko natjecanje, kao i natjecanje namjenskih filmova samo je dio ponude ovogodišnjeg Animafesta koji kao i prethodnih godina priprema popratni program u galerijskim i muzejskim prostorima - MSU i ULUPUH, te zanimljiva glazbena iznenađenja. 

Tagovi: animafest, festival animiranog filma, film, umjetnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM