Vijesti

18.04.2014. 09:41:45 - Libela

Diskriminatorne izjave na HRT-u

Reakcija Centra za ženske studije na izjavu u Dnevniku 3

Centar za ženske studije dao je izjavu povodom izjave o imenovanju Tamare Laptoš za ravnateljicu UKOK-a, koju prenosimo u cijelosti.

U informativnoj emisiji HRT-a, Dnevnik 3, emitiranom 16. travnja prilikom izvještavanja o izboru gđe Tamare Laptoš na mjesto ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala izrečena je neprimjerena i diskriminatorna izjava, osobito imajući u vidu da je gđa Laptoš prva žena na ovoj odgovornoj funkciji.

Izjava novinarke Helene Krmpotić:  "Ova rođena Čakovčanka nije udana i nema djece, dakle idealna je za posao koji zahtjeva cjelodnevni angažman" implicira da je za ovu poziciju uvjet da osoba nema djece čime je povrijeđen članak 6., stavak 2. Zakona o ravnopravnosti spolova kojim se "zabranjuje diskriminacija na temelju bračnog i obiteljskog statusa."

S obzirom da sukladno članku 54, Ustava RH, "svatko ima pravo na radnu slobodu i bira poziv i zaposlenje" i "svakom je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost" implikacija u prilogu da jedino žena koja nema djece može obavljati ovu dužnost stvara negativnu percepciju u javnosti o zaposlenim ženama koje su majke, čime dovodimo u pitanje i dostojanstvo radnica zagarantirano člankom 55. Ustava RH.

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, članak 2., stavak 2. "Državna tijela, tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe s javnim ovlastima, obrazovne i znanstvene institucije te pravne osobe u pretežitom vlasništvu države i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su provoditi programe izobrazbe o ravnopravnosti spolova za svoje djelatnike/ce."

Prema Zakonu o medijima, HRT je javna ustanova čija je zadaća obrazovanje i informiranje gledateljstva i promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova.  Izjava kojom se kompetetnost neke osobe mjeri njezinim bračnim i obiteljskim statusom svakako je suprotna promicanju jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

Zabrinjava nas ovakvo 'informiranje i obrazovanje' te tražimo da ovaj prilog posluži kao poluga promjene kojom će se osigurati nužno potrebna edukacija djelatnika/ca Hrvatske radio televizije o ravnopravnosti spolova radi promicanja pozitivne slike žene u medijima.

Tagovi: centar za ženske studije, czs, diskirminacija, tamara laptoš, uskok

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (22)

Stari komentari

reasilvija:
Ali izjava novinarke je točna. Primjena Zakona o ravnopravnosti spolova šteka u praksi i novinarka je to ovom izjavom rekla. Sad smo došli do toga da imamo zakon i smatramo da je problem riješen, a nije. Ali su nam zato svezane ruke da dalje rješavamo taj problem, jer je napisan zakon. Vidim da je ova izjava stavljena na stup srama. A točna je. Možda je bila i sarkastična (ne znam, nisam gledala taj dnevnik). Uglavnom, mislim da ne treba izjava biti na stupu srama, nego sve okolnosti koje dovode do toga da moraš birati hoćeš li obitelj ili poslovnu karijeru, ako si žensko.
18.04.2014. 11:09
Srecko:
Autoru ovog članka očito je potrebna edukacija. Naime, članak 6. Zakona o ravnopravnosti spolova kaže ovo:

"Diskriminacija na temelju spola (u daljnjem tekstu: diskriminacija) označava svaku razliku, isključenje ili ograničenje učinjeno na osnovi spola kojemu je posljedica ili svrha ugrožavanje ili onemogućavanje priznanja, uživanja ili korištenja ljudskih prava i osnovnih sloboda u političkom, gospodarskom, društvenom, kulturnom, građanskom ili drugom području na osnovi ravnopravnosti muškaraca i žena, obrazovnom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom, građanskom i svakom drugom području života."

Ako novinarka izrazi notornu životnu činjenicu mogućnosti povećanog poslovnog angažmana osobe koja nema djecu u odnosu na osobu koja ima djecu to ne znači da je posljedica po Tamaru Laptoš ugrožavanje ili onemogućavanje priznanja, uživanja ili korištenja njenih ljudskih prava i njenih osnovnih sloboda u političkom, gospodarskom, društvenom, kulturnom, građanskom ili drugom području. Ili drugim riječima, izjava novinarke Helene Krmpotić nije diskriminirala Tamaru Laptoš.

Članak 6. Zakona bio bi prekršen kada bi izbor Tamare Laptoš na mjesto ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala bio uvjetovan njenim obiteljskim statusom. I naravno, u tom slučaju Zakon bi prekršili oni koji bi odlučivali o izboru na taj način, a ne nekakav novinar koji a posteriori navodi činjenicu da više vremena za posao ima pojedinac koji nema djece.
18.04.2014. 12:04
za:
Ako je izjava novinarke točna i glasi upravo tako kako je gore navedeno, potpuno je neprimjerena i diskriminatorna.Jos nisam naišla na izjave koje prednost nekom poslu i profesionalnom angažmanu pa bio on cjelodnevni daju neoženjenim muškarcima bez djece.
18.04.2014. 13:41
Srecko:
Izjave nisu diskriminatorne, pa tako niti izjava ove novinarke nije diskriminatorna. Izjave su ideje ili misli izražene riječima na koje svaki pojedinac ima pravo.

Diskriminacija pak je aktivno ponašanje koje pojedinca priječi u ostvarenju nekog prava, mogućnosti ili privilegije.

Prestanite ko papagaji svako izraženo mišljenje ili ideju s kojim se ne slažete nazivati DISKRIMINACIJA samo zato jer ta riječ ima snažnu emocionalnu konotaciju pa su s njome moguće retoričko-demagoške manipulacije. Osim što time ispadate tragikomični pokazujete i svoj totalitarni karakter po kojem treba zatrti i onemogućiti mišljenje različito od vašega.
18.04.2014. 17:25
za:
Diskriminacija znači praviti razliku po spolnim, rasnim, vjerskim, etičkim.... i inim osobinama, znači odvajati, a kako sam navela, još nisam čula istu izjavu za suprotni spol. Pa prema tome, izjava osim što je neprimjerena je i diskriminatorna.Ostalo ću pristojno zanemariti.
18.04.2014. 17:42
Srecko:
Pa očito je da ne znate što je to diskriminacija. Po ovome što tvrdite organiziranje WTA teniskog turnira je diskriminatorno prema muškarcima, a ATP teniskog turnira diskriminatorno prema ženama. Jer, očito, ovje se radi razlika po spolnim osobinama.

Žalosno je da u današnjem javnom diskursu svaki pojedinac tako lakonski lijepi etikete diskriminacije na nečije izjave, a da pojma nema što diskriminacija ustvari jest. Pa tako i vi. Praviti razliku po spolnim, rasnim, vjerskim, etičkim i inim osobinama nije diskriminacija per se. Kad kažemo: "crnac se razlikuje od bijelca" po boji kože mi smo automatski napravili razliku po obilježju. No, jesmo li tom izjavom diskriminirali crnce? Naravno da nismo. Isto tako i izjava o tome da se pojedinci bez obitelji mogu više poslovno angažirati od pojedinaca sa obitelji nikoga ne diskriminira nego verbalno izražava jednu životnu stvarnost.
18.04.2014. 19:17
za:
Osim izravne diskriminacije pistoji i neizravna pod što spada uznemiravanje temeljem neke zabranjene osnive razlikovanja.Bit uznemiravanja leži u činjenici da je neko poatupanje prema osobi neželjeno odnosno uvredljivo kao pripadnika određene drušrvene skupine jer zbog njene pripadnosti toj skupini umanjuje njenu vrijednost kao
pojedinca
Izjava glasi "nije udana i nema djece, dakle idealna"
Ova izjava osim što se ne izjavljuje pri muškim imenovanjima diskriminatorna je i prema udanim ženama s djecom jer one ne bi bile idealne.Znači dvostruko je neprimjerena.
18.04.2014. 20:29
Srecko:
"nije udana i nema djece" je životna situacija osobe koja joj omogućuje bolji poslovni angažman od osobe koja je udana i ima djece. Ergo, izjava novinarke je izraz notorne činjenice. Kao da kaže: osobe u dobroj fizičkoj kondiciji mogu trčati s manje napora od osoba koje nemaju kondiciju. Gdje vi tu vidite diskriminaciju ja ne mogu shvatiti.
18.04.2014. 21:00
za:
Osobe s kondicijom su osobe koje su uvježbane, znači imaju sposobnost više. Jednake sposobnosti jednaki uvjeti.Udana žena s djecom nije i manje sposobna. To što muškarcu ne umanjuje radnu sposobnost činjenica da je oženjen i ima djecu, ne umanjuje ni ženi.
18.04.2014. 21:37
za:
Kao što i ženi ne umanjuje sposobnost činjenica da je u braku i ima djecu u odnosu na onu koja nije u braku i nema djecu.
18.04.2014. 21:41
ff-ff-ff-ff-ff:
Problematika je u tome sto se u originalnoj recenici stavlja naglasak na vremensku komponentu, dakle posao koji trazi CJELODNEVNI ANGAZMAN. Ne znam kakav diskriminacijski okvir ili praksa moze promijeniti cinjenicu da osoba koja ima manje vanposlovnih obaveza jednostavno fizicki ima vise vremena za posao koji trazi, ponavljam vjesto izostavljen dio citata (zamjena x sa y), CJELODNEVNI angazman.
LP
19.04.2014. 06:06
tajuska:
Ova izjava implicira da je osoba bez obitelji i djece adekvatnija za ovaj angazman od osobe koja ima obitelj i djecu sto ulazi u podrucje diskriminacije temeljem obiteljskog statusa, no nemojmo se zavaravati.
Dinko Cvitan bio je ozenjen i imao je TROJE (3) djece, a sada je i drzavni odvjetnik dakle napredovao je.
Ovakva recenica se nikada ne bi rekla i ne govori se za muskarca jer ona proizlazi iz cinjenice da se PODRAZUMIJEVA da ce se muskarac u potpunosti posvetiti karijeri dok ce zena uvijek uz posao voditi brigu i o obitelji sto pak dalje dovodi do toga da se zene koje imaju obitelj u startu otpisuje kao kandidatkinje za visoke pozicije, iako bi valjda jedino relevatno trebalo biti je njezino obavljanje posla, a ne njezin privatni zivot. Uostalom, postoji bezbroj primjera uspjesnih zena koja imaju vrlo zahtjevne poslove sa tzv. cjelodnevnim angazmanom, a koje uz to imaju obitelj. I nikoga ne treba biti briga sto ona radi sa svojom obitelji. Mozda, kao sto je ocito supruga dinka cvitana hendlala njihovo troje djece dok je on cijele dane radio, te zene imaju muzeve koji cine isto. ili bake. ili dadilje. plus tete cistilice. tako da nije to realno razmisljanje nego guranje nosa u neciji privatni zivot.

Da sad uopce ne ulazim kako cak ni za seficu USKOKA nije normalno da radi cijele dane jer ce puknuti. I kako to glorificiranje cjelodnevnog rada kao jedinog pravog rada je cisto kapitalisticko prodavanje magle. Ako duze vrijeme radis cijele dane onda ili imas premalo zaposlenih, ili ne znas delegirati posao, ili imas losu ekipu odnosno lose menadzeriras posao. Naravno, nekad je frka, ali ne moze frka biti 24/7.
19.04.2014. 09:18
tajuska:
@Srecko, a kako znate da novinarka jednostavno nije izgovorila ono sto su mislili oni koji su birali Laptos? Naravno da to nece reci, ali ako su krenuli od teze da ce ona za to biti super jer nema djece pa ce se moci vise posvetiti, barem neizravno su diskriminirali sve druge potencijalne kandidate/kinje. Ovom izjavom nije ostecena Laptos koliko potencijalno sve zene koje imaju obitelj.
Neosporno je da je Laptos potpuno kvalificirana za ovaj posao i uistinu je idiotski u to uvoditi njezin obiteljski status i stvarno ne razumijem sto je novinarki to trebalo. Bas me zanima kako bi se osjecala da njene novinarske kompetencije i napredovanje netko povezuje s njenim privatnim zivotom.
19.04.2014. 09:23
reasilvija:
Nije istina da su žena koja ima obitelj i žena koja nema obitelj, a jednako su kvalificirane jednako i sposobne posvetiti se istom poslu. Jer je za ženu obitelj isto posao s punim radnim vremenom. Za muškarca obično ne. On je u tom poslu obično samo asistent, a ponekad ni to. Možda ne bi trebalo biti tako, ALI JE. Posao je u kapitalizmu organiziran prema natjecateljskom principu i obitelj tu funkcionira kao uteg. Koji ti ne dopušta da se probiješ do vrha. Da sad poredate uspješne i važne i utjecajne žene i pogledate njihov uspon i njihove obitelji, svašta biste vidjeli. Kod muškaraca je drugačije, njima obitelj nije uteg nego servis.
19.04.2014. 15:33
tajuska:
ali to nije istina za svaki pojedinacni slucaj i ne moze bit kriteriji, to je poanta. naravno da u velikoj vecini slucajeva zene nose breme brige za djecu i obitelj, ali nitko ne smije unaprijed PRETPOSTAVITI kako se ta zena nosi sa svime i hoce li nesto moci ili nece zbog svoje privatne situacije. to se jednostavno nikoga ne tice.
19.04.2014. 20:01
muško:
@ tajuska molio bih objašnjenje što implicira rodno-senzibilni pristup obiteljskom nasilju
19.04.2014. 22:20
muško:
vidim ovde na komentarima hrpu rodnih sterotipa kao muškarcu obitelj nije utoeg, on se izlezava na kaucu pije pivo i gleda utakmice.
19.04.2014. 22:22
Tamara:
muško@
Naravno da se muškarac ne izležava na kauču i pije pivo. Mislim stvarno, pa gdje si to vidio? Ja nigdje nikad!
Stvarno ne znam od kuda ti to -_-
20.04.2014. 00:31
tajuska:
@musko, gdi sam to napisala?
20.04.2014. 12:15
reasilvija:
Pitanje za Muško: tko je spomenuo izležavanje na kauču? Kome je to palo na pamet? Tebi. Eto ti stereotip. Ja govorim o dobrim poslovima i akademskim titulama koje u obitelji puno češće i brže postiže muškarac nego žena. Nema izleževanja na kauču, baš suprotno, pitanje je kojoj se osobi raščišćava teren da bi mogla što efikasnije raditi dobar plaćeni posao, muškoj ili ženskoj.
22.04.2014. 08:44
kosee:
Činjenica je da kad muškarac dobije bolji posao ili poziciju da se o tome ne izvještava u kontekstu njegovog obiteljskog statusa niti se dovodi u pitanje njegova raspoloživost za obavljanje tog posla. No s obzirom na to da je posao dobila žena, onda je to i komentirano na takav način. Za ženu je pri zapošljavanju minus ako ima obitelj, za muškarca to nije faktor. To je diskriminacija.
22.04.2014. 12:32
muško:
nije nitko spomeno kauč ali to se uklapa u stereotip da muškarcu obitelj nije uteg, zašto njemu ne bi bio uteg isada da muškaraca kad dođe doma ne radi ništa u tom smislu
22.04.2014. 12:42

Iz drugih medija

AEM