U fokusu

16 NOVIH OTKAZA

Novi red otkaza u Glasu Istre! Najavili nova otpuštanja

Novi red otkaza u Glasu Istre! Najavili nova otpuštanja

Uprava Glasa Istre uručila je danas otkaze 16 radnika i radnica, a sutra se očekuju otkazi i ostalim radnicima i radnicama s liste viška zaposlenih, izvijestili su danas sindikalni povjerenik Dubravka Blaško i povjerenica Zvjezdan Strahinja, te predsjednik podružnice Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Glasu Istre Boris Vincek.

Uprava dijeli otkaze temeljem programa zbrinjavanja viška radnika od 8. travnja s kojim Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glasa Istre nije bio suglasan, ističu u priopćenju predstavnici sindikata i HND-a.

“Prema programu zbrinjavanja viška radnika i radnica, otkaz očekuje 31 radnik i radnica Glasa Istre na radnim mjestima: novinara/ke, grafičkog/e urednik/ce, grafičkog/e tehničar/ke, lektor/ice, redaktor/ice, web operater/ke, samostalni/e propagandist/kinje, dizajner/ice, referent/ice za oglase, administrator/ice i skenerist/ice”, kaže se u priopćenju.

Na listi za otkaz su i sindikalni/e povjerenici/e koji/e su zakonom zaštićeni, jednako kao i bivši sindikalni/e povjerenici/e, koji ne bi smjeli dobiti otkaz još šest mjeseci od isteka mandata.

Osim toga, kaže se u priopćenju, na toj su listi i zakonom zaštićene djelatnice na porodiljnom dopustu ili na bolovanju radi komplikacija u trudnoći, a među njima i samohrane majke koje će se ‘uskoro naći u kategoriji socijalnih slučajeva’.

“Na listi se nalazi i predsjednik podružnice HND-a, pa je lako uočiti namjeru poslodavca da masovnim otkazima zatre djelovanje sindikata i HND-a kao profesionalnih novinskih organizacija unutar izdavačke kuće”, navodi se u priopćenju.

Do sada je tvrtku Glas Istre novine napustilo nekoliko djelatnika i djelatnica odričući se prava na otkazni rok, sa 16 djelatnika i djelatnica kojima je danas uručen otkaz ta brojka popela na više od 20, a uskoro slijede nova otpuštanja do ispunjenja kvote od 31 osobe.

U priopćenju se dodaje kako je Glas Istre, otkako ga je 2010. godine preuzela Uprava na čelu s Albertom Faggianom, napustilo na desetke djelatnika i djelatnica, što je negativno utjecalo na kvalitetu novine.

Sindikat i HND su za sutra najavili konferenciju za novinare i novinarke o otkazima i alarmantnom stanju u jedinom istarskom dnevnom listu.