Vijesti

15.05.2014. 09:33:45 - Libela / Tportal.hr

godišnji izvještaj Rainbow Europe

Europa - nikad više podijeljena oko zaštite LGBTI osoba

(Foto: Ana Marija Kezerić)

(Foto: Ana Marija Kezerić)

U jednom dijelu europskog kontinenta izglasana je bračna jednakost, u drugoj su uvedene ustavne definicije heteroseksualnog braka ili antigej zakoni. Hrvatska je na ljestvici uspješnosti zaštite LGBTI osoba zauzela 12. od ukupno 49 mjesta, javlja Tportal. 

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), ILGA-Europe u utorak je objavila godišnji izvještaj o stanju LGBTI prava u Europi i kartu LGBTI prava, Rainbow Europe, koja rangira 49 europskih država prema postotku ostvarene zakonske zaštite ove društvene skupine. U izvještaju se može vidjeti određeni napredak, pogotovo u području vidljivosti LGBTI zajednice.

Kad se u obzir uzmu i pojedinačni podaci za svaku od država, vidljiv je ogroman nesrazmjer u odnosu prema LGBTI osobama u svakoj od država. Primjer toga je Ujedinjeno Kraljevstvo s 82 posto zakonske zaštite LGBTI osoba, a druga krajnost je Rusija s tek 6 posto. Hrvatska se ugurala negdje u sredinu s 56 posto. Valja napomenuti i da su 34 od 49 europskih zemalja (uključujući 14 članica EU-a) ispod 50 posto ostvarene zaštite.

'Vrlo je ohrabrujuće kad shvatite da je napredak moguć u samo godinu dana, što vidimo na primjerima Crne Gore i Malte. To nam samo pokazuje da je napredak moguć tamo gdje ima političke volje', rekao je jedan od predsjednika ILGA-Europe, Paulo Côrte-Real.

Tagovi: diskriminacija, europa, hrvatska, istospolni brak, lgbti, lgbti prava, referendum

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM