Vijesti

26.05.2014. 13:32:41 - Libela

Koga se šalje u Europski parlament?

Ekstremna desnica u klupama Europskog parlamenta

Rezultati jučerašnjih izbora za Eurospki parlament za Hrvatsku izgledaju ovako: nakon što su prebrojani svi glasovi koalicija okupljena oko HDZ-a skupila je 6 mandata, SDP-ova 4, a OraH Mirele Holy jedan mandat. Savez za Hrvatsku u konačnici je ipak ostao bez mjesta u Europskom parlamentu.

Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS prema tim još uvijek privremenim izbornim rezultatima osvaja 41,42% glasova, lista Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) 29,93 posto, ORaH 9,42 posto, dok je Savezu za Hrvatsku pripalo 6,88 posto glasova.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 14 sati objavit će i službeno potpune službene rezultate jučerašnjih izbora za Europski parlament.

Sastav hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu činit će Andrej Plenković (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Davor Stier (HDZ), Ruža Tomašić (HSP-AS), Marijana Petir (HSS), Tonino Picula (SDP), Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (HNS) i Davor Škrlec (ORaH).

U DIP-u navode kako je na jučerašnje europske izbore izašlo 25,25 posto birača - 950.736 od ukupno upisanih 3.765.569 birača.

Važećih listića bilo je 96,94 posto, a nevažećih 3,06 posto.

Šest mjeseci od osnutka, ORaH je zabilježio prvi uspjeh na izborima za Europski parlament, osvojivši jedan mandat. "Prezadovoljni smo s ovim rezultatom. Mi smo stranka koja postoji tek šest mjeseci i mislim da je ovo senzacionalan rezultat", rekla je Mirela Holy za Novu TV, komentirajući jedan osvojeni mandat ORaH-a na izborima za Europski parlament.

Osim što zabrinjavaju rezultati u Hrvatskoj i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u ponedjeljak europske snage da se "okupe" nakon dobrog rezultata euroskeptičnih stranaka. Ukupni pobjednici izbora za Europski parlament su europske pučke stranke iz desnog centra. Projekcije koje je prema još nepotpunim podacima objavio Europski parlament pokazuju da Europska pučka stranka dobiva 212 mandata, a socijalisti 186, dok su Liberali na trećem mjestu s 70 mandata. Veliki skok ostvarile su razne euroskeptične stranke s ukupno osvojenih 141 mjestom.

U Francuskoj je situacija i više nego alarmatna - ultra desni Nacionalni front Marine Le Pen pobijedio je ispred desnog centra UMP-a i Socijalista predsjednika Hollandea. Po prvi put u povijesti i Njemačka neonacistička stranka NPD ući će u Europski parlament. S oko 300.000 glasova i rezultatom od 1 posto, NPD je dobio jednog zastupnika na 96 mjesta kojima raspolaže Njemačka u novom sazivu EP-u nasuprot 99 koliko je imala 2009. Politički potres najavljuje i čelnik britanskog euroskeptičnog UKIP-a Nigel Farage koji je na izborima osvojio 27.5 posto glasova, pobijedivši oporbene laburiste (25.4 posto) i konzervativce premijera Davida Camerona (24 posto).

I u Danskoj je krajnje desna Narodna stranka osvojila najviše glasova birača. Nacionalisti su ostvarili i jako dobre rezultate u Austriji, Mađarskoj, Švedskoj, Finskoj. U mnogim zemljama, što je još jedna od karakteristika izbora, vladajuće su stranke doživjele poraze.

Tagovi: desnica, ekstremisti, europa, europska unija, europski parlament, hdz, izbori, kukuriku koalicija, mirela holy, orah, sdp

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM