U fokusu

Izvješće Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA)

Puno je izazova u području ljudskih prava

Puno je izazova u području ljudskih prava

Dok se ministri EU-a sastaju da bi raspravili budućnost EU-ove politike o slobodi, pravosuđu i pravdi, Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) navodi praktične savjete u svom godišnjem izvješću o tome kako osigurati bolju zaštitu prava osoba u EU. Također navodi izazove i postignuća na području temeljnih prava iz 2013. godine.

“FRA-ino godišnje izvješće upućuje na mnoge današnje izazove na području temeljnih prava u Europi. No, također je potvrda velikih postignuća ostvarenih 2013. godine,” kaže ravnatelj FRA-e Morten Kjaerum. “Konkretne mjere koje smo predložili trebale bi osigurati napredovanje u zaštiti prava diljem EU-a. Aktivnosti koje EU sada odabere oblikovat će temeljna prava u nadolazećim godinama. Zajedničkim radom moramo osigurati da današnje zakonodavstvo i u praksi osigurava temeljna prava za sve u EU-u.”

Kao i prošlih godina, u FRA-inu godišnjem izvješću za 2013. godinu istaknula su se postignuća i izazovi na mnogim područjima temeljnih prava širom EU-a. Navedeno uključuje, na primjer:

  • FRA-ina istraživanja o nasilju i diskriminaciji nad lezbijkama, homoseksualcima, biseksualnim i transrodnim osobama (LGBT), o nasilju nad ženama i o antisemitizmu pokazala su opće postojanje straha i visoke razine neprijavljivanja među žrtvama, osobito žrtvama zločina iz mržnje. Veći su napori potrebni za jačanje potpore i zaštite žrtava navedenih u Direktivi o žrtvama kaznenih djela iz 2012. godine.
  • Tragični događaji na talijanskoj obali otoka Lampedusa naglasili su hitnost potrebe za djelovanjem na razini EU-a radi zaštite života i prava migranata. Inicijativom Europske komisije za smanjenje smrtnih slučajeva na moru određuje se okvir djelovanja za rješavanje mnogih pitanja kroz jaču europsku suradnju.
  • Rezultati rasprostranjenog nadzora podataka pokazuju vidljive slabosti u nadležnim tijelima odgovornima za zaštitu podataka na europskoj i nacionalnoj razini. Važne reforme pravila EU-a o zaštiti podataka koje su nastale kao rezultat negativnih posljedica trebale bi pomoći u jačanju zaštite podataka diljem EU-a.

U FRA-inu godišnjem izvješću istaknuta je potreba da EU i njezine države članice ponovno potvrde i ojačaju svoju zajedničku obvezu zaštite i promicanja temeljnih prava. U njemu se predlaže stvaranje unutarnje strategije o temeljnim pravima i godišnjeg ciklusa politike radi boljeg povezivanja i redovite procjene napora na području temeljnih prava uloženih na razini EU-a i na nacionalnoj razini. Time bi se odrazio postojeći vanjski okvir za ljudska prava i konsolidirala se EU kao primjer izvrsnosti na području ljudskih prava diljem svijeta.

Da biste pročitali izvješće, posjetite: Temeljna prava: ključni izazovi i postignuća u 2013. 

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.