U fokusu

HDZ i službeno predstavio svog kandidata. Ups kandidatkinju.

Kolinda Grabar Kitarović u utrci za Pantovčak

Kolinda Grabar Kitarović u utrci za Pantovčak

HDZ danas je i službeno kao svoju kanidatkinju za predsjednicu države istaknuo Kolindu Grabar Kitarović.

– Ona ima čitav niz komparativnih prednosti u odnosu na ostale kandidate, pa tako i na aktualnog predsjednika. Riječ je o osobi i, prvi put, kandidatu koji nije odnjegovan na socijalističkim jaslama, kao prethodni. Prvi put imamo kandidata, nakon predsjednika Tuđmana, koji je autentični HDZ-ovac. Isto tako, znate da predsjednik ima ovlasti u sferi vanjskih poslova, sigurnosti i vojske, pa pogledajte njezinu karijeru i vidjet ćete da je za to specijaliziran, a njezine vrhunske kvalitete su primijetili i u NATO savezu. Ona pripada našem ideološkom miljeu i u konačnici – žena je. Mi hrabro kandidiramo ženu, iako neki kažu da hrvatsko društvo nije spremno za ženu na takvom mjestu, mi tvrdimo da jest i da će pobijediti. S njom se ne može mjeriti niti jedan kandidat, nadahnuto je zborio Karamarko.

Kada već Karamarko “hrabro” kandidira ženu, mogao bi poraditi i na svome hrvatskom jeziku i hrabro je nazivati kandidatkinjom. Također valja Karamarka podsjetiti na onu čije se ime u HDZ-u ne spominje – Jadranku Kosor – koju je HDZ također hrabro istaknuo kao protukandidatkinju tadašnjem predsjedniku Mesiću. Ako ćemo biti cinični, ispada da HDZ šalje žene u samo teško pobjedive izbore. Jer kako Mesić tada, tako je i Josipović danas najpopularniji političar u Hrvatskoj s minimalnim šansama da izgubi izbore.

Iako je uvijek dobro što su žene kandidatkinje jer to pridonosi normalizaciji ženskog prisustva u politici, teško da od Kolinde Grabar Kitarović možemo očekivati jasno i glasno zagovaranje ključnih pitanja za žene. Jedan razlog tome je što u svojem političkom radu Grabar Kitarović nije posvećivala pažnju tim pitanjima, a drugi što niti samo biračko tijelo čije glasove očekuje ne gleda blagonaklono na preveliko odmicanje žena od štednjaka i djece. Jasno je da kada Karamarko kaže da hrvatsko društvo nije spremno za ženu misli upravo na dio hrvatskog društva sklonog glasati za njegovu stranku (uz čast izuzecima). Istovremeno, ako ćemo zanemariti okolnosti kandidature Jadranke Kosor i Kolinde Grabar Kitarović, u kandidiranju žena za najviše pozicije u državi HDZ trenutno vodi SDP sa 3:0.