U fokusu

aktivistički žiri

Film queer tematike otvara Motovun Film Festival

Film queer tematike otvara Motovun Film Festival

motovunfilmfestival.com

Već 17 godina za redom jedan od najposjećenijih filmskih festivala u regiji Motovun Film Festival, ponovno otvara svoja vrata. Od 26. do 30 srpnja 2014. posjetitelji festivala imat će priliku uživati u glazbenim koncertima, zanimljivim druženjima s gostima iz svijeta filmske umjetnosti i 140 filmova iz više od 40 zemalja.

Otvorenje festivala rezervirano je za suradnju Queer Zagreb Sezone i Motovuna zanimljivom južnoameričkom pričom ‘Loša kosa’ redateljice, scenaristice i vizualne umjetnice Mariane Rondón. Njezin prvi dugometražni film  ‘U ponoć i pol’ (2000.) osvojio je pet nagrada Opera Prima, dok je za igrani film ‘Razglednice iz Lenjingrada’ (2007.) dobila čak 23 međunarodne nagrade. ‘Loša kosa’ je priča o djetinjstvu glavnog lika Juniora koji ima devet godina i ‘lošu frizuru’ koju želi izravnati za fotografiju u školskom albumu po uzoru na popularnog pop pjevača. Opsesivna želja budi homofobnu paniku kod njegove majke i oštro se sukobljava s Juniorom, čije ponašanje grubo želi ispraviti i promijeniti. Junior prihvaćanje (i ravnu kosu) dobiva jedino od svoje bake.

Ove godine zemlja partner festivala je Turska, koja osim bogatog filmskog programa od deset filmova i troje redatelja, posjetiteljima nudi i priliku upoznavanja turske kulture kroz razna događanja. Svoj sud o filmovima ove godine donose ljudi u egzilu koji su zbog određenih djelovanja morali napustiti svoju domovinu. Žiri kakav se ne viđa često na festivalima biti će sastavljen od Inne Shevchenko iz ukrajinske feminističke skupine Femen, Natalie Kaliade i Nicolaia Khalezina iz Bjeloruskog slobodnog teatra, te Alae Basatneh, aktivistkinje koja vodi revoluciju u Siriji preko društvenih mreža. Jedno slobodno mjesto Motovun ostavlja i zatvorenom ukrajinskom redatelju Olegu Sensovu pokazujući tom gestom svoju podršku. Predsjednik festivalskog odbora Mike Downey, najavio je i gosta iznenađenja među članovima žirija koje je čuvano u strogoj tajnosti zbog sigurnosnih razloga, a biti će otkriveno na samom festivalu.