U fokusu

Nova pravila

Od danas u primjeni novi Zakon o radu

Od danas u primjeni novi Zakon o radu

Od danas na snagu stupaju odredbe novog Zakona o radu (ZOR) koji je naišao na žestoku kritiku oporbe, kao i nezadovoljstvo sindikata, dok su njegovo donošenje u Hrvatskom saboru aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava popratile pjevajući poznatu radničku himnu Internacionalu.

Evo kakve nam promjene donosi novi ZOR.

Zapošljavanje na određeno

Jedna od promjena odnosi se na zapošljavanje na određeno. Prema novom ZOR-u, prvi ugovor na određeno više ne mora sadržavati razdoblje na koje se zaključuje već razloge zbog kojih se radnik zapošljava na određeno. Razlozi mogu potrebu za takvim radom odrediti na pet, deset ili petnaest godina, a tek kad istekne prvi ugovor, ostali ne mogu trajati dulje od tri godine. Može se očekivati da će nakon takvog zakonskog rješenja rad na određeno postati pravilo za sve, osim za rijetke deficitarne profesije, pogotovu zato što se tako može izbjeći isplata otpremnine.

Prekovremeni sati

Zakon i dalje propisuje da je puno radno vrijeme 40 sati, uz mogućnost osam sati prekovremenih. No, promijenjene su odredbe o preraspodjeli radnog vremena, pa se taj tjedni limit u stvarnosti povećava na 50 sati, odnosno 60 sati, ako je kolektivnim ugovorom tako dogovoreno.

Otkaz i otkazni rokovi

U najgorem položaju vjerojatno će se naći trudnice i rodilje. Dok trenutni ZOR priječi mogućnost otkaza trudnici, odnosno rodilji u slučaju da poduzeće odlazi u likvidaciju, novim ZOR-om više neće biti tako. Tako se u razloge za prestanak ugovora o radu uključuje smrt poslodavca fizičke osobe ili prestanak obrta po sili zakona, odnosno brisanje trgovca pojedinca iz registra u skladu s posebnim propisima. Redoviti otkaz, pak, moći će dobiti i radnik koji ne zadovolji na probnom radu.  

Otkazni rok teći će i za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te bolovanja, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drugačije uređeno. U slučaju prekida otkaznog roka zbog radnikova odlaska na bolovanje, otkaz će nastupiti istekom šest mjeseci od trenutka kada je radniku uručena odluka o otkazu.

Nema čekanja na isplatu plaće

U slučaju neisplate plaće radnici više neće morati čekati 30 dana da bi pokrenuli sindikalne akcije. Već s danom dospijeća plaće moći će najaviti štrajk i pokrenuti postupak mirenja.