Vijesti

21.10.2014. 14:06:53 - Libela

Akcija, reakcija!

'Molitvom spasimo pravo na izbor'

Sve je više reakcija na kampanje protiv reproduktivnih prava žena. Le Zbor je na svom Facebook profilu objavio fotografije protuprosvjeda na akciju '40 dana'.  Aktivistice su se priključile akciji s natpisima "Katolkinje žele pravo na izbor", "Katolkinje za dostupnu i besplatnu kontracepciju" i "Molitvom spasimo pravo na izbor". 

Istovremeno pokrenuta je i Facebook grupa Zaštitimo pravo žene na legalan i dostupan abortus koja je osnovana s ciljem razmjene iskustva i ideja te poduzimanje akcija ne bi li Vladi dali do znanja da dosadašnja praksa provođenja abortusa ne funkcionira i direktno oštećuje žene. "Nastojmo se organizirati dok ne budemo korak do zabrane abortusa što bi moglo biti vrlo brzo" poručuju u grupi. U grupi se mogu pronaći i obrasci pisma koje svi/e zainteresirani/e mogu uputiti ministru zdravlja Siniši Vargi te drugim odgovornima u zdravstvenom sustavu. 

Tagovi: abortus, ministarstvo zdravlja, pobačaj, reproduktivna i seksualna prava i zdravlje, reproduktivna prava, varga, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (41)

Stari komentari

Latz:
Primjecujete li kontradikciju u vasem clanku? Ako je molitva korisna u ovom cilju, cemu prosvjed? Ako pak nije, cemu molitva?
21.10.2014. 16:17
Lile:
Interesantno je kako nekatolkinje znaju što katolkinje žele?! Pravo na mišljenje i njegovo izricanje uvijek ostaje pravo ne samo jedne manje skupine ljudi...
21.10.2014. 18:12
tajuska:
Latz, primjecujete li ironiju u ovom natpisu?
Lile, otkud vam da se ovdje radi o nekatolkinjama?
21.10.2014. 18:28
muško:
@ tajuska, daj objasni kako netko moze biti katolik i i aktivno se zalagati za pobačaj??
21.10.2014. 20:37
tajuska:
isto kao sto moze biti katolik i homoseksualac. biti katolik i koristiti pilule. biti katolik i imati seks prije braka. biti katolik i rastati se. iako ja nisam bas najpogodnija osoba za pojasnjavanje ove teme, poznajem dosta ljudi koji ce za sebe reci da su katolici, ici i u crkvu i sve, ali istovremeno imaju i stavove koji su u suprotnosti sa stavovima katolicke crkve.
21.10.2014. 21:08
kike:
ovo je već postalo smiješno....
21.10.2014. 21:17
Di:
Drugim riječima (sudeći prema komentarima), katolik je onaj tko određuje moral i smatra se pozvanim nametati drugim ljudima (koji ne moraju nužno biti katolici) kako će živjeti, a sebi prilagođavaju isti taj moral kako im odgovara (gore navedena kontracepcija, razvod, seks prije braka...). Uglavnom, bravo tajuska
21.10.2014. 22:16
Vinus:
ja sam katolkinja imam skoro sve sakramente (bolesničko pomazanje mi još nije bilo potrebno a svećenićki red mi je zabranjen jer sam žena) i idem u crkvu kada ima duhovnu potrebu, jer sa Bogom mogu bilogdje i uvijek pričati.. i koja je od malog postotka velikih katolika pročitala Novi Zavjet i razumjela sam što to Isus (čiji su katolici sljedbenici) priča ili što se prenjelo da je pričao i činio.. a to je ne mržnj!!!!, ljubi bližnjega svoga, tko je bez grijeha neka baci prvi kamen, ljubio je gubavce, prigrlio je prostitutke, bio je prvi komunist koji je živio u komuni sa 12 apostola, ajde budi hrabar/a pa reci da je bio homoseksualac ili enuh zato što je živio sa 12 drugih muškaraca bez ijedne žene blizu, osim prostitutke Marije Magdalene..prva crkva je nastala u pustinji ispod stabla masline (a ne u mramornim i zlatom i draguljima ukrašenim mansardama) sve vam to piše u Bibliji...zadojeni riječima sa govornica današnjih svećenika (ne svih) koji se pozivaju na božju riječ i siju raskol među LJUDIMA (a svi smo mi djeca božja - e tu je trik jer po njima djeca božja su oni koji se zakunu na tog katoličkog Boga.. ostali su izgubljene ovce), pa gdje je taj kršćanski nauk iz svetog pisma.. neke ratove je potaknula crkva???, koja je to dobronamjerna crkva koja propovijeda i nagovara i huška da se ubija čovjek u ime Boga.. sjetite se svih povijesno dokazanih spletki koje su ispletkarili katolički biskupi.. dajte molim vas više prestanite biti zatrovani jednoumljem i veličanjem jedne vjere to vam ispada kao fašizam i arijevci... Ja ljubim tj. poštujem sve ljude, svih vjeroispovijesti, sve seksualne orijentacije i boje kože, nemam razloga da ih ne.. što mi je učinio ako sije ljubav a ne mržnju, ako poštuje a ne mrzi, ako želi pomoći a ne me zgaziti i osuditi... pogledajte se u ogledalo svi vi koji se busate da ste veliki katolici a žednome ne date vodu jer smrdi, jer nema novaca jer se rodio obogaljen pa ne može normalno raditi i zarađivati svoji kruh... a da ne navodim još raznorazne primjere "dobrih" katolika koji svake nedelje mole u crkvama a svome bližnjemu ne žele pomoći.. što vam znači ispovijed i razrješenje grijeha kad 100000 ponovite taj isti grijeh ili još pokoji kojeg niste ni svjesni... a onda okrivite đavla i demone da vas tjeraju da to radite.. super bar je netko kriv a da to niste vi...kamo sreće da to niste vi!!!
21.10.2014. 22:55
---:
Nije mi jasno - lezbe se bore za pravo pobačaja? Jesam li ja jedini kojemu tu nema logike?
21.10.2014. 23:50
Za:
@lile
Interesantno je kako nekatolkinje znaju što katolkinje žele?!
A zapravo je obrnuto
Interesantno je kako katolkinje znaju što nekatolkinje žele!
22.10.2014. 11:30
sime:
Ako je vama ubojstvo nevinog djeteta dostojanstven zivot, budite onda tolko dostojanstveni i stavite metak u svoje celo
22.10.2014. 11:35
Vinus:
---@ isto tako ta lezba moze biti silovana od strane svog oca, brata ili ne-poznatog počinitelja.. I stalo joj je do drugih žena...isto kako vi muzjaci bili pederi ili ne branite svoja muška prava..daj se informiraj...
22.10.2014. 12:32
Za:
@Vinus
"Evo, dolazim ubrzo i plaća moja sa mnom: naplatit ću svakom po njegovu djelu!"
Otkrivenje 22, 12

Ja čitam drugačije Bibliju.
22.10.2014. 13:29
Za:
Jedan od najvećih filozofa i logičara 20. stoljeća, Bertrand Russell je pisao:

"Postoji ozbiljan defekt koji mi pada na um glede Kristovog moralnog karaktera, da je vjerovao u Pakao. Osobno mislim da nitko, tko je duboko human, ne može vjerovati u vječnu kaznu. Isus je svakako vjerovao u vječnu kaznu, kako je opisano u Evanđeljima, i osjeća se osvetoljubivi gnjev protiv onih koji nisu slušali njegove propovjedi, stav koji je zajednički propovjednicima, ali koji je nespojiv s višim kvalitetama karaktera...
Stvarno mislim da osoba s odgovarajućim stupnjem dobrote u svojoj prirodi, ne bi stavila takve strahove i užas u svijet...
Moram reći da je ova doktrina, da je pakleni oganj kazna za grijeh, doktrina surovosti. To je doktrina koja je uvela surovost u svijet i dala svijetu generacije okrutnog mučenja; a Krist iz Evanđelja, ako ga uzimate na način na koji je predstavljen od strane njegovih kroničara, svakako mora biti držan djelomično odgovornim za to."
22.10.2014. 14:02
muško:
@ tajuska, vinus, di ne treba biti bolestan za primit bolesničko pomazanje, čovjek može biti homoseksualac i katolik, za crkvu je problem kad se prakticira homoseksualnost, tko napravi pobačaj je eskomuniciran mislim da te pilule su isto rade pobačaj
22.10.2014. 14:09
Za:
Isusova tamna strana:
"Ovo govori Sin Božji, Onaj u koga su oči kao plamen ognjeni, a noge mu nalik na mjed uglađenu: Znam tvoja djela: tvoju ljubav, i vjeru, i služenje, i postojanost - i tvoja posljednja djela obilatija od prvašnjih. Ali imam protiv tebe: puštaš ženu Jezabelu, koja se pravi proročicom, da uči i zavodi moje sluge te se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima. Dadoh joj vremena za obraćenje, ali ona neće da se obrati od bludnosti svoje. Evo, bacam je na postelju, a bludne drugare njene u veliku nevolju ako se ne odvrate od njezinih djela; i djecu ću joj smrću pobiti*."
Otkrivenje 2, 18
"...... i djecu ću joj smrću pobiti"
"I znat će sve crkve: Ja sam Onaj koji istražuje bubrege i srca - i dat ću vam svakomu po djelima.
Pobjedniku, onomu što do kraja bude vršio moja djela, dat ću vlast nad narodima i vladat će njima palicom gvozdenom, kao posuđe glineno satirati ih - kao što i ja to primih od Oca svoga. I dat ću mu zvijezdu Danicu. Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!"
Otkrivenje 2, 23

"Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku.
Jao svijetu od sablazni! Neizbježivo dolaze sablazni, ali jao čovjeku po kom dolazi sablazan."
Matej 18, 6

"I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti."

"Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!"
Luka 14, 26

Pa Isusove riječi:

•"Tko nije sa mnom, protiv mene je."
•"Vama je otac đavao."
•"Leglo gujinje! Kako možete govoriti dobro kad ste opaki."
•"Pustite ih! Slijepi su, vođe slijepaca!"
•"Ne shvaćate li: sve što ulazi na usta, ide u trbuh te se izbacuje u zahod."
•"Odstupite od mene, svi zlotvori!"
•"Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ugledate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene."
•"Licemjeri, dobro prorokova o vama Izaija: 'O rode nevjerni i opaki! Dokle mi je biti s vama! Dokle li vas podnositi!'"
•"Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri!"
•"Jao vama! Slijepe vođe!"
•"Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: 'Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!' Isus se okrene i reče Petru: "Nosi se od mene, sotono!'"
•"Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici;"
•"Budale i slijepci!"
•"Nalik ste na obijeljene grobove. Izvana izgledaju lijepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće."
•"Tako sami protiv sebe svjedočite da ste sinovi ubojica proroka."
•"Licemjeri! Obilazite morem i kopnom da pridobijete jednog sljedbenika."
•"Zmije! Leglo gujinje! Kako ćete uteći osudi paklenoj?"
Idemo dalje-
"Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore."
Ivan 15, 6

"Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu."
Ivan 3, 36

A ovo:
Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima. (a Papa - Sveti Otac?) I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa - Krist."

........... ima toliko toliko toga...............
22.10.2014. 14:29
muško:
@ za što ti nije jasno u vezi citata
22.10.2014. 15:23
Vinus:
Ja zato volim Paula Coelha jer piše o ženskom liku Boga..

Biblija/Sveto pismo/Evanđelje su priče, svatko ih tumači na svoj način, rezultat toga je raskol na rimokatoličku i pravoslavnu, pa angelici, pa protestanti..sekte tipa Jehovini svjedoci.. No ja osobno gledam na te priče iz pozitivne strane.. Cinjenica jest da ona postoji već 2014 godina... A licimjerja, osude, incesta, homoseksualnosti, pedofilije prostitucije je bilo puno puno prije... Pa i pojam demokracija - vladavina naroda...
22.10.2014. 17:31
za:
@muško , meni je sve jasno.
22.10.2014. 17:59
za:
@Vinus, što to postoji već 2014 god?Biblija?
Primjerice Papa Klement I (umro 97 n.e) nije citirao evanđelja, naravno da nije kad još nisu bila ni napisana, ali ni drugi poslije njega dok nisu iskrsnule u rukama Sv.Ireneja ( oko 180 g.)On je sastavio takav kanon, služeći se tada razno raznim dostupnim djelima, od kojih je neka prihvatio, a druga odbacio.Kanonizacija Biblije je bio temeljan i dug proces.Nastojanja Irineja i njegovih sljedbenika su postupno urodila plodom pa je tek u 4./5.stoljeću sadržaj Biblije kanoniziran, prema dogovorima i odlikama crkvenih otaca.Nakon toga na tom kanoniziranom sadržaju nastao je latinski prijevod Biblije, poznat kao Vulgata koji se smatra krajem kanonizacije iste.Danas je poznato oko 5700 rukopisa( prijepisa, prijepisa, prijepisa)što sinoptičkih, što gnostičkih...Kada usporedite te rukopise niti jedna nisu ista,zato je nerealno misliti da su tekstovi vjerno prenijeti do danas.Svi su nastali mnogo kasnije a događaje iz Novog zavjeta ne spominje ni jedan Isusov suvremenik.
Kandidati koji su mogli pisati o tim događajima, a nisu su:
Plinije Stariji (23.-79 n.e),Seneka Mlađi (4.p.n.e-65 n.e.)Valerius Maximus (30 p.n.e-50 n.e.) s rimske strane i Filo Aleksandrijski (30 p.n.e-50 n.e),Justus Tiberije s židovske strane.
22.10.2014. 20:43
Realnost:
Otkuda klero-dogmašima pravo da određuju tko će što raditi s svojim tijelom i da svoju doktrinu nameću drugima? Vaša dogma je VAŠA dogma, razumijete li to? Vaše vjerovanje da život počinje začećem je VAŠE vjerovanje, a ne moje. Vi možete vjerovati i u leteće zmajeve dok meni ne namećete da i ja moram vjerovati u njih. Kad je abortus legalan, klero-dogmaši imaju pravo da ne radie abortus. Imaju pravo da žive po svojim načelima. Nitko ih ne tjera da pobace. Oni koji nisu tih načela imaju pravo da (radi kojih god razloga) naprave abortus i SVAKOM SVOJE. Ali to klero-dogmaniji nije dovoljno. Ona živi po načelima "moja dogma će bit i tvoja dogma"', ja sam protiv abortusa pa ću ga zabranit i tebi. Jedan od najgorih ljudskih nagona, nagon nametanja.
22.10.2014. 21:32
Realnost:
A da ni ne spominjem da su klero-dogmaši odavno razvezali sa stvarnošću i realnim svijetom oko njih.

Tko je iole upućen u temu abortusa i znanstvene statistike (Znanost -sistematizirano i argumentirano znanje o činjenicama potkrijepljeno empirijskim dokazima) zna da su stope abortusa NAJMANJE u Zapadnim i Nordijskim zemljama gdje je abortus LEGALAN i dostupan svakoj ženi. U tim zemljama je zdravlje žena također na najvišoj razini. To su podatci Guttmacher Instituta (Vodećeg instituta za abortus na svijetu: www.guttmacher.org/pubs/fb_IAW.html). Zemlje Istočne Europe (gdje vlada dogma, stigmatizacija, zabrana abortusa) ima najveće stepe abortusa u Europi i na svijetu (ilegalnog, polu-legalnog, i samoterminacije abortusa kemikalijama i sličnim srestvima: www.ipsnews.net/2012/11/unsafe-abortions-threaten-thousands-in-eastern-europe/. U Armeniji (gdje je abortus legalan), ali stigmatiziran sa strane dogme i crkve je smrtnost žena ogromna jer žene terminiraju abortus kemikalijama i tabletama: www.eurasianet.org/node/66124. U Poljskoj je abortus ilegalan (zabranjen zakonom) no Poljska ima godišnje (80 000-200 000) ilegalnih abortusa na crnom tržištu. Abortus na crnom tržištu je unosan biznis u Poljskoj (articles.chicagotribune.com/2002-08-15/news/0208150272_1_wanda-nowicka-women-and-family-planning-center-for-reproductive-law). Ilegalni abortus je prava epidemija po istraživanju World Health Organization (www.who.int/reproductivehealth/topics/unsafe_abortion/article_unsafe_abortion.pdf) i jedini način da se smanje stope abortusa i smrtnosti žena je da se abortus legalizira, zajedno sa povećanjem informiranosti o kontracepciji te destigmatizaciji abortusa.

S obzirom da je to realnost su klero-fašisti najveći protivnici ljusdkog života. Spremni su riskirati zdravlje žena, podići stope abortusa u zemlji i podići kriminal crnog tržišta koji slijedi zabranom abortusa.

Ali kako to objasniti onima koji su razvezali s realnosti?
22.10.2014. 21:33
Realnost:
Ne očekujem nikakav argumentiran odgovor na činjenice koje sam napisala i na statistike koje sam ostavila.

Ja znam da su dogmašima to nepoznati pojmovi.
22.10.2014. 21:37
Realnost:
Ne očekujem nikakav argumentiran odgovor na činjenice koje sam napisala i na statistike koje sam ostavila.

Ja znam da su dogmašima to nepoznati pojmovi.
22.10.2014. 21:49
Realnost:
Ne očekujem nikakav argumentiran odgovor na činjenice koje sam napisala i na statistike koje sam ostavila.

Ja znam da su dogmašima to nepoznati pojmovi.
22.10.2014. 21:52
zlatan:
REALNOST, bez imalo izrugivanja, ali odakle ti podaci o smrtnosti žena u kako pišeš Armeniji? Ili odakle podatak o 80-200 tisuća abortusa u Poljskoj? Vidim pozivaš se na znanost, ali moraš znati da je jedina egzaktna znanost matematika. Pa zato ta brojka između 80 i 200 tisuća pobačaja navodno u Poljskoj, je nerealna. Ogromna je razlika između 80 i 200. Vidim boriš se protiv dogme, ali zato nemoj lupetati brojke tek tako. Jer i to je dogma, i to velika!
Kada na tržnici kupuješ krumpire, velika je razlika uzmeđu 8 i 20 kg. 8 kg krumpira još i mogu kupiti, ali šta će mi odjednom 20 kg? Uviđaš li što znače razlika u brojevima?
I na tom "bajnom" zapadu ima strahota. U jednoj katoličkoj Irskoj abortus je zabranjen čak i kada je plod već mrtav. Bio nedavno slučaj u Irskoj da je umrla mlada žena indijskog porijekla. Plod je umro. Nitko joj nije htio napraviti pobačaj, pa je i ona umrla sa mrtvim plodom.
A ta usrana katolička Irska je zapadni dio Evrope, a ne istočni. Zato kada se nešto piše, treba malo promućkati glavu i obratiti pažnju na BROJKE.
22.10.2014. 22:13
zlatan:
Dakle REALNOSTI, i svi ostali dogmaši kako ih možda s pravom nazivaš, pitam sve, a čemu služi kontracepcija? Čemu služi planiranje obitelji? Svako dijete treba biti željeno, ili ga ne treba uopće biti, odnosno ne bi ga trebalo ni začeti. Znam da je to iluzija, ali kada bi tako svi razmišljali. pobačaji bi se sveli na jedan apsolutni minimum. Ionako ih srećom ima malo, unatoč galami dežurnih katastrofičara, dogmaša i realista.
22.10.2014. 22:19
Realnost:
Za Poljsku možeš pročitati u sljedećim linkovima: (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21555090), (ako znač Poljski ili koristi google page translate) - www.hfhrpol.waw.pl/precedens/images/stories/federa_raport.pdf, www.federa.org.pl/dokumenty_pdf/prawareprodukcyjne/mgr%20A.%20Ignaciuk.pdf

Brojka izmedju 80 000 i 200 000 nije nerealna zato što uzimaju u obzir različite studije i različita istraživanja. Neke studije navode 100 000 - 180 000 tisuća. Brojke od 80 000 do 200 000 su min i max okvir

23.10.2014. 00:20
Vinus:
Mogu samo pitati da li je osoba pod nick-ovima Za i za (veliko i malo slovo) jedna te ista?

Kak većinom biva na ovakvim forumima, uvijek ti se netko nabrijan zakači za jednu riječ ili jedan detalj, ko da jedva čeka da negdi fulaš pa onda ajmo izbaciti frustracije... Kako je vjera osobni izbor svakog čovjeka tako je i njegov stav nasprem vjeri kao duhovni ili filozovski element u inom životu... Vičemo iz svega glasa da treba imati i dati pravo, i zato svi vi krenite od sebe... I ja sam ljuta i često propitiva i tražila znanstvene dokaze, istraživanja, potvrđene činjenice, i nisu me skroz zadovoljile.. Ako ste čitali moj post gore znate moj stav o crkvi kao tvorevini ljudi.. Vjera je nesto drugo...ja evo na nečiju žalost vjerujem u Boga, to je meni imenica za dobrotu i ljubav prema čovjeku.. I ima divnih i dragih ljudi koji su u toj organizaciji pod imenom crkva, koji žele pomoći drugima bez osude i stigme.. S vremenom sam prestala tražiti dokaze, jednostavno je..jel imas ili nemas to u sebi..da se razumijemo bližnji su mi komunisti.. Vidite ja sam odlučila gledati svijet sa vedre strane, sto će mi ogorčenost, zagriženost, kivnost..ma to te pojede iznutra ovaj život sada je prekratak za to.. Uvijek ću reagirati na nepravednost, kršenje nečijeg prava na izbor, osudu, ponižavanje i zlostavljane i agresiju...zagovaram jednakost, kompromis i mir... Svatko ima svoju osobnu sudbinu i životno iskustvo, za i kontra argumente, ali rijetko razmišlja o tome da se može naći u situaciji tog drugog kojeg osuđuje i kritizira.. Ja osobno jos učim o životu..i učit ću i dalje..
23.10.2014. 09:46
Za:
23.10.2014. 09:47
Za:
Za i za je ista osoba.
@Vinus, ja ne tražim greške u nečijim postovima niti liječim svoje frustracije.Zapravo i ono iskreno, zaista nemam ništa protiv vjernika, pa ni crkve ukoliko se ona drži svog djelokruga i dok se ne miješa u ljudske slobode.
U mojim postovima, koji su upućeni tebi, slučajno, zapravo sam reagirala ali i nadovezala se na podatak koji me je eto inspirirao da pišem ono što sam pisala, jer je vrlo očito da u poimanju povjesnih činjenica nastanka kršćanstva ljudi vrlo malo znaju.
Slažem se sa tvojim postom gore. Ima divnih i krasnih ljudi koji su dio crkve i kao takve ja ih poštujem.Ima divnih i krasnih ljudi izvan nje.
Ali dobro je pisati i o nekim stvarima koje se prikazuju na drugačije načine ili se zataškavaju.
Sve u svemu, moj post nije bio atak na tebe.
23.10.2014. 12:22
Suzy:
Svatko bi trebao imati pravo na izbor! Crkva je sasvim nesto trece u ovoj prici. Kao da pricamo o kruskama i jabukama.
23.10.2014. 14:25
Vinus:
Draga za-Za ;)))

ma kuzim ja to sve.... i super sto si pisala o tome, iako smo skrenule s teme kako suzy kaze...razumjela sam o cemu pises i samo sam htjela rascistiti tematiku... ja sam uvijek sretna kad zena koristi svoj mozak i hrabro brani svoj stav... a da Crkva iskoristava vjeru i manipulira kako bi opstala... i upravo ta manipulacija i dovodi do ove danas goruce teme pitanja pobacaja... to i jest njihova taktika i pokupili je jos od rimljana - zavadi pa vladaj!!!! Ali i cinjenica da zene u ovom slucaju moraju stati u obranu svojeg prava za kojeg su druge zene doslovno umrle da bi dokazale da on mora biti dostupan i medicinski zbrinut!!!! A o ljudskoj pohlepi za novcem da ne pricam!!
I ono sto raditi librla i drugi po pitanju da se borie za informiranost građana po toj temi je hvalevrijedna borba.. a moj stav prema novinarstvu i naslovima clanaka je druga tema...
23.10.2014. 22:49
zlatan:
REALNOSTI, te studije su da ne kažem sviranje ku..c..u, ta brojka je posve nerealna i izmišljena i spada u domen fantastike. Poljska trenutno ima oko 38,5 milijuna žitelja, pa ta brojka od 200 tisuća izgleda posve glupo. Ako imalo shvaćaš demografske podatke.
Usput, svakave udruge i ne znam kakve organizacije u današnje doba laprdaju i pišu gluposti. Samo ono što ima realno pokriće u stvarnome životu i što se da matematički izmjeriti i utvrditi, ima pokriće u stvarnosti.
Onako usput, mogu ti reći da je daleko lakše utvrditi broj vukova, tigrova, orlova, lavova itd,itd,itd,,, na nekom području, nego koliko ima pobačaja.
Samo ništa ne kažeš o Irskoj? Taj slučaj sa umrlom Indijkom inače zubaricom, nimalo nije usamljen, samo je bio ekstreman i medijski eksponiran.
Vidim veličaš Švedsku. A znaš li da je u toj bijeloj i protestanskoj uljuđenoj zemlji dugo bio nekakav zakon o higijeni stanovništva ili tako su ga nekako zvali. Od kraja 19-tog stoljeća, pa sve do šezdesetih prisilno su kastrirali pojedine žene. One koje su navodno bile bolesne, one koje su navodno bile siromašne ili koje su navodno bile neodgovorne majke većeg broja djece.
I da, kastrirali su i mnoge Laponke, jer im se nisu uklapale u njihov plavokosi i bijeli germanski ideal. Mislim da znaš da su Laponci ili Sami blago kosooki.
24.10.2014. 16:01
sime:
početak života nije stvar izbora nego činjenica!!!! i svakom je jasno kad život počinje!

al moderno društvo je tolko zabrazdilo u sebičnosti i neodgovornosti da se izmišljaju glupe isprike kako tu nije riječ o životu jedne osobe nego o skupini stanica.

ubojstvo ne smije biti izbor!!
24.10.2014. 17:31
za:
Draga Vinus, da crkva manipulira kako bi opstala namećući žrtvu.Žrtva je za njih bit vjere.Žrtvuj sebe za slavu Boga.Ljudi koji se žrtvuju za nešto ili za nekog nesretni su ljudi, nesretni ljudi trebaju pomoć,nesretni ljudi trebaju Boga od kojeg očekuju spas, ali ne shvaćaju da su uhvaćeni u igru bez granica u kojoj su vječno nesretni jer nisu slobodni u svojim odlukama jer vjera zahtjeva žrtvu.I tu dolazim do onog što je Sime napisao.On kaže da je društvo zabrazdilo u sebičnost.Što je sebičnost, briga o sebi i svojim potrebama.Koga sebičnost ugrožava?Sretna osoba voli sebe, a ljubav prema sebi manifestira davanjem slobode drugoj osobi.Bi li vi voljeli da netko brine za vas na način koji vi to ne želite uvjeravajući vas da je za vas to dobro.To je kao da vas neka osoba uvjerava da je ona savršena za vas a vi zaljubljeni u drugu, da će vam pružiti puno više ljubavi od neke druge i da se vas o tome uopće ne pita, a vi bi kao trebali biti sretni što vas netko voli.Sva ljudska nevolja dolazi od onih koje žele pomoći ali na svoj način.I zato mene vjernici i crkva izluđuju.
24.10.2014. 20:04
Vinus:
Imaš pravo na to da misliš/imaš stav da te vjernici i crkva izluđuju. O tome što ti obrazložavaš i nekolicina nas priča - o toj drugoj/obrnutoj strani jednoumlja i zadojenosti, gledanja na kršćansku vjeru kao jedino ispravno oružje protiv svih (utabanih stoljećima kroz kampanju by crkva) napada i rušenja njihovih tradicijskih pravila koji su usađeni u društvo.. Jasno je svima koji imalo razmišljaju širokopojasno da se crkva bori za svoj opstanak kao organizacija... Isto tako oni koji koriste mozak i nisu zadojeni te se ne pokoravaju fanatično svojim organizacijama unutar crkve, njima vjera služi kao utjeha iz životnog iskustva...Takvi ljudi koji doživljavaju vjeru duhovno i gledaju pozitivan aspekt toga bore se da pomognu onima kojima je pomoć potrebna i koji pomoć traže...
ono što takvi "žrtvuju" kroz to je svoje vrijeme (koje mogu potrošiti bilo gdje) možda novac (jer ga troše besprovatno na druge) dio života ( volontirajući za druge) a iz toga dobivaju ono što je zasebno svakom ponaosob - veselje, osjećaj dobrote, empatije, "hrana za dušu" jednostavno se čovjek dobro osjeća kada vidi zahvalnost i sreću drugih za ono što želi raditi, pomagati drugima.. ja se jednostavno dobro osjećam kad mogu pomoći drugome na konkretan način.. Ne to me ne čini superionrnijim naspram tome čovjeku koji pomoć treba, već jednostavno dobro bez ikakve "plaće" za to, veseli me to kad vidim da sam bar nekome malo olakšala u ovome surovom svijetu... a oni kojima je vjera samo tu da bi nadoknadili i produžili ego i bili sami sebi bitni, za njih imam samo osjećaj žaljenja!!! Jer osoba koja ne želi slušati i ne želi pomoć i ne želi vidjeti, takva osoba će ostati takva do kraja..
24.10.2014. 21:13
za:
Tu si spomenula dvije stvari, oni kojima je pomoć potrebna i oni koji pomoć traže.Da je nekom pomoć potrebna osobno je mišljenje što može ali ne treba biti stvarno stanje situacije.Dati ću primjer na temu, žene koje se odluče na abortus smatraju da je to njihov izbor, njihovo pravo dok
ljudi oko nje smatraju da bi trbala pomoć kako bi shvatila da to nije ispravna odluka.
Osoba koja traži pomoć je sasvim nešto drugo i slažem se da ispunjava osjećaj kad vidite zadovoljstvo i sreću kad takvoj osobi pomognete.Ali složit ćete se da ste tim činom dali i sebi ipak nekakvu "plaću".
25.10.2014. 09:36
ana:
@Zlatane i svi vi koji ne vjerujete brojkama: živjela sam u Irskoj 4 godine i tamo je abortus zabranjen zakonom. Rezultat je mnogo neželjene djece o kojima brinu socijalne službe ili cesta. To nije najgore, najgore je da Irkinje masovno obavljaju pobačaje na improviziranim klinikama na brodovima koji plove u engleskim vodama. Ne znam koja je brojka, ali je jako velika. Upoznala sam te žene OSOBNO. Da ne kažem koliko pate poslije. Tako, da ne bismo ssamo o brojkama, ovo je iz prve ruke. Činjenica je da je namanja stopa abortusa tamo gdje je legalan - u razvijenim zemljama zapadne demokarcije.
26.10.2014. 06:03
zlatan:
ANA, šta to pišete? Da ja ne vjerujem brojkam? Ja posve vjerujem brojkama, ali ne izmišljenim ciframa, nego samo onima koje su realne. Koliko to ima neželjene djece u Irskoj, ili bilo gdje na Svijetu? Zar su dečki i cure u Irskoj toliko nepismeni da ne znaju za kontracepciju? Ili kod nas ili bilo gdje drugdje. Jako ste neozbiljni i oprostite na izrazu - lupetate.
A šta su to razvijene zemlje zapadne demokracije? Vidim da ponavljate kao i mnoge papige tu laž, o zapadnim zemljama razvijene demokracije. Jer to ne postoji.
I ta vaša Irska je razvijena zemlja zapadne demokracije, nećete valjda tvrditi da nije. Ali imamo primjer i jednog SSSR-a za kojega sigurno mislite da nije bio demokracija. E pa tamo je abortus bio dozvoljen, osim u jednom kratkom razdoblju odmah nakon Drugog svj.rata. Nemam volje to sada pretraživati, ali to je trajalo svega godinu dana i to je bilo negdje 1945 ili 1946, i odmah su odustali od toga. Razlog je bio naprosto nevjerojatan. Naime u ratu je izginulo 27 milijuna sovjetskih građana, prvenstveno muškaraca. Osobit manjak mladih muškaraca je bio u Rusiji, Ukrajini i najgore u Bjelorusiji. Negdje sam pročitao da je nakon rata u Bjelarasiji na jednog mlađeg muškarca dolazilo čak 6-8 žena. U panici su mislili ako zabrane abortus da će sve one ostati trudne i da će podići broj stanovništva, tako uništenog u ratu. Ali brzo su odustali od toga i već 1947 abortus je bio opet legalan. Nakon rata u tri sovjetske slavenske republike znatno je porastao broj vanbračne djece, nevjenčanih parova i razvedenih. Izmjenio se tradicionalni pogled na život, sve pod utjecajem rata i opće modernizacije društva, koje je od nekada pretežno seljačkog prije Revolucije, do tih vremena već postalo mahom urbano i gradsko pismeno stanovništvo.
Ali ipak nije došlo do buma stanovništva. Osim u srednjeazijskim muslimanskim republikama SSSR-a, posebno u Uzbekistanu. Istina oni i nisu doživili rat, jer su bili zemljopisno daleko. Tamo je i danas tradicija da se ima nekoliko djece, pa vlasti današnjeg Uzbekistana stalno trube o planiranju obitelji, ali nema velikog uspjeha.
Rezultat? Npr.god 1962 tadašnja Rusija ima 122 mil.stan., Ukrajina 43 mil., a Bjelarasija 8.1 milijun. Uzbekistan te godine nepunih 9 milijuna.
Na kraju SSSR-a 1991 god., Rusija ima 147 mil.stan., Ukrajina 51 mil.stan., Bjelarasija tek oko 9 mil.sta., a Uzbekistan već 22 milijuna.
Od raspada SSSR-a do danas stvari stoje ovako. Sada samostalne države imaju: Rusija 144 milijuna, Ukrajina 46 milijuna, ali nakon odlaska Krima ima 44 mil., ali Rusija raste na 146 milijuna, Bjelarasija ima trenutno 9.4 milijuna, a Uzbekistan već punih 30 milijuna! Uočljivo je smanjenje broja stan u Rusiji i posebno Ukrajini od nestanka SSSR. Nikakvo čudo, jer kao drugdje po Evropi završila je demografska tranzicija, ljudi žive sve duže, i rijetko koja žena ima više od dvoje djece. Zato vlada negativni prirodni prirast, plus svega Ukrajinu je napustio znatan broj ljudi.
A Uzbekistan? I druge negdašnje sovjetske srednjeazijske muslimanske republike? Pravi demografski balon. Od 1962 do danas taj Uzbekistan ima tri i pol puta više stanovnika!!!
Ovo sve pišem da vidite koliko poznajem brojke. A znam i to, da je kroz šezdesete i sedamdesete godine tadašnji SSSR imao najvišu stopu pobačaja na Svijetu. I to legalnog pobačaja. Tek kasnije je sazrila svijest o kontarcepciji, pa je i stopa (uvijek legalnih) pobačaja pala.
A vidimo šta znači tradicija. Vraćam se na Uzbekistan, unatoč legalnom pobačaju, prosječna žena u tada sovjetskom Uzbekistanu imala je petoro djece. I danas je skoro isto, pa je jasno da tradicija velikih obitelji u tim sredinama nije umrla u vremenu sovjetskog socijalizma.
Zato vaša djetinjasta tvrdnja da je pobačaja najmanje tamo gdje je legalan, a to su razvijene zemlje zapadne demokracije, ne stoji. U SSSR-u nije bilo političke demokracije, abortus je bio legalan, i bilo ga je dosta. Ali opet ne svugdje jednako, ovisno o tradiciji ili šta ja znam o čemu je to ovisilo.
E ovo je prava priča o brojkama. A Irska je zemlja zapadne demokracije. Ili možda mislite da je Irska na istoku Europe? A siguran sam da je za zabranu pobačaja najviše kriv katolički totalitarizam. Ali o tome zašto je cijeli irski otok sredinom 19-tog stoljeća imao čak 8,500.000 stanovnika, a danas cijeli irski otok, tj.Republika Irska i Sjeverna Irska kao dio Ujedinjenog Kraljevstva, ima trenutno 6,200.000 stanovnika, o tome drugom prilikom. Ali ako ste tamo živjeli četiri godine, nadam se da znate gdje leži uzrok. Ali za to ne treba živjeti u Irskoj, dovoljno je znati povijest i razumjeti brojke.
26.10.2014. 17:01
zlatan:
ANA, pregledao sam. Na prvom popisu stanovništva nakon Oktobarske Revolucije, u tadašnjem SSSR-u godine 1926, tadašnja Uzbekistanska Sovjetska Socijalistička Republika imala je 4,745.114 stanovnika. Početkom ove 2014 godine stanovništvo Republike Uzbekistan doseglo je skoro 30,500.000 stanovnika, do kraja iduće 2015 godine, uz ovakav prirodni prirast doseći će 31 milijun i više.
Eh, te vražje brojke. Ali znam ja da nekim ženama brojke ne leže. Nekima se ne sviđaju godine koje imaju pa kažu da su dokumenti neispravni ili im se ne sviđaju kilogrami kada stanu na vagu, pa kažu da je vaga pokvarena.
Vjerujte ni muškarci nisu bolji. Oni koji imaju problema sa realnošću brojki lažu. Ali područje muškog manipuliranja brojkama nisu godine i težina. Oni kada im treba lažu tj.uvećavaju visinu, broj cipela i dužinu, znate već čega!!!
26.10.2014. 17:18

Iz drugih medija

AEM