U fokusu

Izbori 2014

SAD: Rekordan broj žena u Kongresu

SAD: Rekordan broj žena u Kongresu

Demokratkinja Alma Adams iz Sjeverne Karoline postala je 100. žena koja će sjediti u američkom Kongresu nakon pobjede na izborima održanima u utorak, 04. studenog 2014. godine.

Njezina pobjeda znači da će, po prvi puta u američkoj povijesti, u Kongresu sjediti 100 žena.

Iako će u 114. sazivu Kongresa sjediti najveći broj žena ikad, većina njih su predstavnice Republikanske stranke koja je gurala žene kandidatkinje na izborne liste. Nažalost, većina njih se žestoko protivi pobačaju i bračnoj jednakosti.

No, zanimljivo je i to da je Rhode Island dobio prvu ženu guvernerku, demokratkinju Ginu Raimondo, koja je uspjela pobijediti dvojicu protukandidata, jednog republikanca i jednog neovisnog kandidata.

Što se kandidatkinja za senatore tiče, samo je jedna od 11 demokratskih kandidatkinja uspjela odnijeti pobjedu, i to Jeanne Shaheen u New Hampshiru. Nasuprot tome, tri od pet republikanskih kandidatkinja su uspjele odnijeti pobjedu, a dvije od tri izabrane, Joni Ernst iz Iowe i Shelley Moore Capito iz Zapadne Virginije, postat će prve žene senatorice koje su njihove države ikada poslale u Washington.

Još jedna zanimljivost vezana uz ove izbore jest da će članicom Kongresa postati Mia Love, prva Afroamerikanka, predstavnica Republikanske stranke.  

Najmlađa žena izabrana u Kongres, ikada, bit će 30-godišnja Elisa Stefanik, predstavnica Republikanske stranke iz New Yorka.

Kongres SAD-a sastoji se od dva doma: Zastupničkog doma i Senata. Zastupnički dom ima 435 članova od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dvije godine. Zastupnička mjesta su podijeljena između država prema broju stanovnika. Svaka država ima dva senatora bez obzira na broj stanovnika. Bira se sto senatora koji služe mandat od šest godina. Svake dvije godine bira se trećina senatora.