U fokusu

Val pobune

Albanski studenti i studentice protiv uništavanja fakulteta

Albanski studenti i studentice protiv uništavanja fakulteta

Studenti i studentice u Albaniji se bude! U posljednjih deset dana, održano je nekoliko protesta i pobuna, a posljednja tri dana ne održava se nastava na Geološkom fakultetu. U utorak su studenti/ ce organizirali/e demonstrativni protest u povorci od fakulteta do sjedišta Vlade. Premijer je sam izašao iz ureda kako bi pokušao uvjeriti studente/ice da su u krivu te da se nemaju zašto buniti, na što su studenti/ce reagirali/e vikanjem.

 Ono što studenti i studentice zahtijevaju jest trenutno ukidanje Vladine odluke kojom se traži da se zgrada fakulteta pretvori u vladine urede, čime bi studenti/ce bili prisiljeni tražiti nove prostore za studiranje.

Glavni razlog pobune jest činjenica da je fakultet jedan od najstarijih u zemlji te je kao takav odigrao važnu ulogu u razvoju albanske industrije. Fakultet posjeduje opremu koja, u slučaju premještanja, više ne bi bila upotrebljiva (budući da nikakvih ulaganja nije bilo posljednja dva desetljeća). Osim toga, sveučilišta su posljednja javna mjesta koja su ostala nakon vala privatizacije koja je započela početkom 2000-tih godina.

Solidarno s kolegama i kolegicama!