U fokusuVideo

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

‘To nije ljubav! Zaustavi nasilje!’

‘To nije ljubav! Zaustavi nasilje!’

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Podsjetimo, dan se obilježava od 1999. godine na inicijativu UN-a u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine jer su se usprotivile njegovom režimu.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s udrugom mladih UM S.A.V.E. održao je projekciju videospota “Oči širom otvorene”. Spot je osmišljen u sklopu edukativnih radionica provedenih s mladima iz Poreča.

Spotom želimo osvijestiti mlade, a i društvo općenito, o nasilju u mladenačkim vezama. Važno je raditi s mladima na prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja jer u adolescentskoj dobi najčešće ulaze u prve veze te je bitno da znaju prepoznati određene vrste ponašanja kao nasilje. 

Videospot je najavljen porukama postavljenim na stepeništa, a simboliziraju korake prema izlasku iz nasilja: To nije ljubav; Nisi ti kriva; S vremenom postaje sve gore; Potraži pomoć; Prijavi nasilje. Građanima i građankama na kraju je poručeno da ne gaze po ženskim ljudskim pravima, piše u priopćenju Centra.

U Zagrebu je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ženska soba – Centar za seksualna prava organizirala i održala javnu akciju 22. studenog pod nazivom “Iskoristi pravo na život bez nasilja”.

Dan je danas obilježen i diljem regije. Aktivistkinje ženskih organizacija fotografirale su se na Trgu Republike u Beogradu s porukama podrške za žene koje preživljavaju nasilje. U Sarajevu, Fondacija CURE organizirala je uličnu akciju na kojoj su članice Tima Fondacije CURE zajedno s aktivistkinjama izvesti performans pod nazivom ‘Klub anonimnih’. Performans je zamišljen tako da aktivistkinje sjede u krugu i čitaju priče žena koje su preživjele nasilje u intimnim vezama. Poseban akcent stavio se na ljubomoru, kako bi se pokazalo da ljubomora nije ljubav, nego je nasilje.

Važno se prisjetiti, ali ne samo danas, kako su statistike i dalje crne. Svaka treća žena u EU-u iskusila je psihičko ili fizičko nasilje do 15. godine života. Diskriminacija i svi oblici nasilja nad ženama nastavljaju se diljem svijeta, u svim društvima i svim regijama.