Vijesti

10.12.2014. 13:34:32

Regionalna mreža za ljudska prava

Ljudska prava 365*

10. prosinca 1948. godine potpisana je Univerzalna deklaracije o ljudskim pravima. Dvije godine kasnije, Opća skupština Ujedinjenih naroda/nacija proglasila je 10. prosinca/decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Zagreb-Beograd-Sarajevo, 10. prosinca/decembra 2014. godine

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Kuće ljudskih prava iz Zagreba i Beograda te organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, okupljene u Regionalnu mrežu za ljudska prava, žele upozoriti na brojne probleme koji zasjenjuju ovaj važan datum.  Ujedinjuje nas spoznaja da dijelimo slične probleme i nepravde u našim podjelama rastočenim društvima. Suočavamo se svakodnevno s kršenjima ljudskih prava i diskriminacijom sve većeg broja osoba.

Umjesto konstruktivnog dijaloga i pozitivnih vizija društvenih promjena, javni je prostor zagađen govorom mržnje i netrpeljivosti prema manjinama, drugima i drugačijima od većine,  uz sve značajnije jačanje (ultra) reakcionarnih snaga koje promoviraju netrpeljivost  pod krinkom zaklinjanja u "tradicionalne vrijednosti".

Dugotrajna ekonomska kriza dovodi do osiromašenja sve većeg broja stanovnika država regije, sve više produbljujući jaz između bogatih i siromašnih. Prema službenim podacima, svaki četvrti stanovnik/ica Srbije živi na granici siromaštva (24,6%). Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2013. godini iznosila je 19,5%, dok brojke u BiH pokazuju da približno 18% stanovništva živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48% nalazi na rubu siromaštva! Regija nažalost dijeli gotovo identične priče i životne sudbine brojnih ljudi koji su nezaposleni, rade u nehumanim uvjetima i/ili pak za svoj rad ne primaju plaće. Žene, mladi i osobe starije životne dobi su posebno podzastupljene skupine na tržištu rada. Izmjene radnih zakonodavstava u nekim državama regije dovode do još veće nesigurnosti položaja radnika na tržištu rada. Uzimajući u obzir porazne statistike, zahtijevamo da vlade država hitno počnu povoditi aktivne mjere socijalne politike i zapošljavanja uzimajući u obzir kapacitete i specifične potrebe ranjivih skupina: Roma, mladih, žena, izbjeglica, osoba starije životne dobi i migranata.

Zahtijevamo stoga od političara i odgovornih u institucijama naših država da se prestanu baviti sobom i vlastitim interesima. Podsjećamo ih da im je prva i jedina dužnost zastupati interese svih svojih stanovnika i stanovnica. Bez zaokreta u njihovu ponašanju neće biti konstruktivnih promjena koje osiguravaju stvarnu zaštitu ljudskih prava svake osobe.

Pozivamo istovremeno sve u regiji da aktivno i solidarno obilježe Međunarodni dan ljudskih prava i  aktivno se uključe u zaštitu svih obespravljenih i diskriminiranih.

  • Kuća ljudskih prava Zagreb: B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran.; Centar za mirovne studije; Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću; Građanski odbor za ljudska prava; Udruga za promicanje istih mogućnosti; Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja SVITANJE     
  •  Kuća ljudskih prava Beograd: Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM; Beogradski centar za ljudska prava; Građanske inicijative; Centar za praktičnu politiku; Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
  • Organizacije civilnog društva BiH: Prava za sve; Sarajevski Otvoreni Centar; Fondacija CURE

 

*Ovogodišnji slogan UN-a, Ljudska prava 365, obuhvaća ideju da je svaki dan Dan ljudskih prava. Ovaj slogan slavi temeljnu tezu u Univerzalnoj deklaraciji da je svatko od nas, svugdje, u svako doba, ima pravo na zaštitu svih svojih ljudskih prava jer ljudska prava pripadaju u jednakoj mjeri svakom od nas i vežu nas zajedno kao globalnu zajednica koja dijeli iste ideale i vrijednosti

 

 

Tagovi: beograd, diskriminacija, govor mržnje, kuća ljudskih prava, međunarodni dan ljudskih prava, politika, regija, sarajevo, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM