Vijesti

12.12.2014. 12:51:01 - Libela

Nezadovoljstvo reformama

Opći štrajk u Italiji

Od Torina i Milana na sjeveru do Apulije i Sicilije na jugu, danas će biti blokirane ceste, zaustavljeni vlakovi, otkazani domaći i međunarodni letovi, te okupirani trgovi, izvještavaju mediji.

Današnji opći štrajk su sazvali vodeći sindikati kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom vlade koju vodi premijer Matteo Renzi.

Glavna meta nezadovoljstva sindikata je i dalje Zakon o radu, a radi se o reformi tržišta koju zagovara Renzi.

Naime, novim Zakonom, omogućuje se tvrtkama da lakše otpuštaju djelatnike/ice i zapošljavaju nove. Zakon ima za cilj i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta za mlade, koji imaju vrlo loše mogućnosti zapošljavanja s trenutnom stopom nezaposlenosti od 43 posto.

Međutim, novi Zakon je izazvao val prosvjeda među talijanskim radnicima i radnicama, koji vrlo lako mogu ostati bez posla zbog novih propisa.

U znak unutarnjeg razdora u vlastitoj stranci, neki članovi Demokratske stranke pridružuju se prosvjednicima. Stefano Fassina, bivši zamjenik ministra ekonomije, rekao je kako je važno da netko iz stranke maršira zajedno s prosvjednicima i prosvjednicama.

Također, sindikati upućuju oštru kritiku i na prijedlog budžeta za 2015. godinu, ocjenjujući kako su mjere za poticaj privrednog rasta nedovoljne. 

Tagovi: italija, nezaposlenost, politika, protesti, reforma, vlada, zakon o radu

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (13)

Stari komentari

zlatan:
Meni su smješni naši hrvatski sindikati, ali i naši radnici, kada nešto kao protestiraju, protiv Zakona o radu. Ako vidimo da je situacija jednako loša u susjednoj Italiji, koja ima skoro 14 puta više stanovnika od Hrvatske, pa šta onda mi možemo očekivati? Uz to Italija je jedna od najvažnijih zemalja EU i općenito tzv.zapadnog svijeta. Uvažena članica G-7, a ta skupina zvana G-7, je kao najbitniji faktor u Svijetu. Hrvatska je relativno mala i rubna zemlja ovog predatorskog neoliberalnog kapitalizma, i kao sve takve zemlje su malo manje od ništa (ili samo malo više).
Ako jedna Italija, Španjolska itd, itd, imaju jednako loše uvjete po radničku klasu, svima nam mora biti jasno da je sadašnji model kreiran negdje u "tajnom" centru globalnog kapitalizma.
Čovjek je sada samo potrošna roba, a sve je podređeno novcu, zaradi.
Nitko nam nije kriv, sami smo htjeli. Ako čovjek koji ima mozga uoči da je to sve počelo nestankom socijalizma, onda je lako zaključiti da su kapitalisti jedva dočekali kada će doći taj dan, dan nestanka socijalističkih državnih uređenja, da ovaj divlji kapitalizam nametnu i svojim podanicima, ali još više bivšim socijalističkim zemljama.
E pa dobro došao u surovu stvarnost, narode bezvrijedni.
13.12.2014. 22:31
:
@Zlatane

Hrvatske je doslovce, ali i preneseno (ekonomski) vukojebina.

Možda bi mogli početi izvoziti vukove. Da bar imamo neku proizvodnu granu.

I da me se krivo ne shvati, nije ironija - stvarno predivna životinja.
13.12.2014. 22:39
zlatan:
PROVOKATORE Hrvatska ima prozvodnju. A nekada je u okviru SFRJ, tadašnja SR Hrvatska bila itekako proizvodna regija. Osamdestih je Hrvatska imala 20% stan.cijele Jugoslavije, ali i preko 28% privredne moći. Slovenija i Hrvatska zajedno su imale 28% stan.cijele SFRJ, ali najmanje 50% privredne snage. Gdje je nestala, pada mi napamet, ta industrija?
Ali nije to samo naš usud. Cijela Evropa polako ukopava samu sebe. A pogotovo bivše socijalističke zemlje.
Eto ova sada aktualna Ukrajina, pri kraju SSSR-a imala je negdje oko 19% stanovništva SSSR-a, ali oko 28-30% industrije, i čak je proizvodila trećinu hrane u cijelom SSSR-u. Proizvodili su od žita, do svemirskih raketa, jer Ukrajina je bila bitna za sovjetski svemirski program. Konačno kreator sovjetskog svemirskog programa, SERGEJ KARALJOV, bio je iz Ukrajine. Poi ocu Rus, po majci Ukrajinac. To dokazuje da su bili i znastvena sila. Ukrajina je proizvela najveći avion koji je ikada letio (MRIYA, tip Antonova-225). Taj ukrajinski avion bio je na zagrebačkom Plesu. Avion je prozveden 1988 i dalje uredno leti i prevozi teret. Ukrajina je u sovjetsko doba bila najveći svjetski prozvođač titanijuma, itd, itd.
A gdje je danas? 23 godine u samostalnosti? U kapitalizmu? Muka mi je kada vidim na što su spali, ali isto mi je muka kada vidim na što smo mi spali. Jer ne treba zaboraviti da je u doba SFRJ, Hrvatska kao njena važna sastavnica stalno bila među pet sila u brodogradnji na cijelom Svijetu. Sagraditi brod ipak je dokaz znanja i pameti, zar ne?
13.12.2014. 23:30
muško:

@ zlatane, zašto misliš da u Hrvatskoj postoji neoliberalni kapitalizam a pogotovo ovaj predatorski
14.12.2014. 01:10
zlatan:
MUŠKO, ja uopće ne razmišljam o tome postoji li ili ne predatorski kapitalizam u RH. Svi znamo da postoji, jer RH nije otok u moru, već dio "velikog" svijeta, ali kao rubna i manje važna zemlja tog svijeta.
14.12.2014. 14:06
:
Jugoslavija je otprilike negdje od 1960-ih do 1980-ih imala prosječan rast BDP-a oko 5%.

Cijela regija bivšeg SSSR-a tijekom ere pijanca Jeljcina otišla je u krasni nježnik. Rusija je tijekom 90-ih prosječno godišnje gubila oko 700 000 stanovnika. Ukrajina je bila još gora, pa je godinama imala možda i najmanju stopu nataliteta na svijetu (stopa nataliteta je bila 1 promil, a mislim da niti sad nije puno viša - Rusija se ipak koliko toliko izvukla).

Hrvatska je trenutno jedna u najgorih zemalja u Europi s nikakvom perspektivom. Po demografima urušavanje sustava mirovinske solidarnosti dogodit će se oko 2025. Štedite ili skupljajte zlante poluge. Jer boca sigurno neće biti dovoljno za sve

Ali... eto... žene će sigurno do 2025 imate sva prava. I svima će nam zato biti divno i bajno. Prebirući po kantama za smeće.
14.12.2014. 15:57
muško:
"urušavanje sustava mirovinske solidarnosti dogodit će se oko 2025"

zar već nije urušen, a novac iz drugog stupa bi se moga brzo istopit sa eskalacijjom javnog duga
14.12.2014. 17:02
zlatan:
PROVOKATORE, u evropskim zemljama, u Japanu, u nekim zemljama Lat.Amerike, posebno u Urugvaju, pa čak u USA, Kanadi demografska tranzicija je završila, ili je pri kraju. To znači da ljudi danas žive nevjerojatno dugo, npr.u Japanu velika većina doživi 80 i ohoho godina, veliki broj dosegne i stotinjak, ali malo se djece rađa. Zato je broj stanovnika "stabilan", ne mijenja se. Ali kada starije generacije budu umirale, broj stan.će se smanjivati. U biti to je dobra vijest, jer mladih i djece uvijek će biti, ali broj stan.će biti stabilan, moguće i manji.
Čak i Kini "prijeti" isti scenarij. Iako je politika jednog djeteta uvedena 1979, dovela do toga da Kina danas ima 400 mil.stan., no šta bi imala nije bilo te politike, čitam da je i kod njih na pomolu demografska tranzicija. Uskoro ni Kina neće morati provoditi tu politiku, narod će je sam provoditi. Srećom.
Velika Indija i dalje raste, ali zadnji popis je otkrio da je prvi put nakon 90 i više god., porast usporen. Posebno u razvijenijim i sređenijim indijskim saveznim državama, kao Kerali gdje je gotovo stao. Srećom.
Istina je da su neke republike bivšeg SSSR-a već osamdesetih bile na vrhuncu, a onda je nastupilo dugo stagniranje , pa čak i pad. Ali ne i u nekim srednjeazijskim republikama, sada samostalnim državama.
Primjer. Ukrajina sa Krimom imala je maximum stan., oko 1990 skoro 52 mil,stan., do 2014 taj broj je pao na 46,47 milijuna. Nakon "odlaska " Krima sada ih je 44-45 milijuna. Na Krimu živi malo iznad dva milijuna ljudi.
Rusija je maximum imala isto oko 1990, bilo je 148 milijuna ljudi, sada ih je 144, ali nakon "dolaska" Krima ima 146,147 milijuna. Na pad stanovništva Ukrajine utjecalo je i iseljavanje. U Rusiji radi čak tri milijuna Ukrajinaca!
Ali najveći pad doživjele su male države na Baltiku. Osobito Latvija koja je dosegla oko tri milijuna, sada ih je malo više od dva milijuna. Razlog? Nakon raspuštanja SSSR-a nedomicilno stanovništvo je mahom iselilo, i vratilo se u svoje zemlje. Estonija je sa 1.6 mil.stan., zbog iseljavanja pala na 1.25 milijuna.
Ali muslimanski Uzbekistan raste samo tako. 1962 bilo ih je nepunih 9 milijuna, u trenutku raspada SSSR-a 1991 imao je 22 milijuna, sada čak 30.5 milijuna. Isključivo posljedica visokog porasta.
A naša RH? Maximum je imala 1991god, čak 4.760.000, a sada nas je već manje od 4.3 milijuna. Ali svi znamo koji je glavni razlog toj drastičnoj promjeni.
14.12.2014. 17:19
zlatan:
PROVOKATORE, imamo i primjer jednog Brazila. kroz četrdesete, pedesete, šezdesete bio je stravičan prirodni prirast, tada je prosječna brazilska obitelj imala 6-7 djece. Godišnji porast bio je 3%, a najrekordiji početkom šezdesetih bio je čak 3.5%! UN je 1970god., procijenio da će Brazil 2000 godine imati najmanje 245 milijuna stanovnika!
Ali već sedamdesetih porast naglo pada. Golema većina Brazilaca otišla je živjeti u gradove, porast je znatno usporio, pa je stanovništvo tek ove 2014 godine doseglo 200 milijuna. Logično, jer današnje Brazilke žele imati samo dvoje, rijetko troje djece. A ne šest, sedam, deset kao njihove bake ili majke!
Ali da je ostao isti porast kao na početku šezdesetih, koliko bi sada bilo Brazilaca? Valjda pola milijarde, hm??
Iz obične matematike, one zdrave seljačke, vidi se sav besmisao neograničenog rasta stanovništva
14.12.2014. 17:35
muško:
14.12.2014. 20:15
zlatan:
MUŠKO, pročitao i niti malo me nije impresioniralo. Hrvatska nije izolirani otok,imamo isti društveni i politički sistem kao bilo gdje u današnjoj Europi. Pa zaboga članica smo EU.
Ovaj gospon koji je naškrabao te neke podatke, čini mi se da je to samo njegova mržnja prema ljevici, marksizmu, itd, itd.
Kao da je Hrvatska još u samoupravnom socijalizmu. Treba pitati one mase koje rade ali ne primaju plaću, dok njihovi poslodavci voze bjesne aute, jahte, treba pitati one koji u trgovačkim lancima rade po 60 sati tjedno, ali za plaću od 40 sati. Ako to nije divlji kapitalizam, onda ja ne znam što je?
Zato smatram da je ovaj link skroz bez-veze, i uopće ne ukazuje na istinu, iako apsolutne istine nema.
Samo da se osvrnem da dotični lupeta da je najveći rast standarda bio u doba najdivljijeg kapitalizma , krajem 19 i početkom 20 stoljeća. Hm, bio je, ali više zahvaljujući razvoju tehnologija, nego zbog ekonomije. Hebiga, danas i beskućnik u pribježištu ima bolji standard nego srednjevjekovni kraljevi, to svi znamo.
Ali dotični gospodin je zaboravio da je taj rast velikim dijelom ostvaren na krvi i muci koloniziranih dijelova Svijeta. O tome sam nešto napisao ovih dana. Kada se to zna, onda imamo sasvim drugačiji pogled na istinu.
Međugeneracijska solidarnost je najveće dostignuće ljudskog roda, a sada nam upravo ti kapitalistički divljaci to misle oduzeti. Sav višak bi najradije potrovali. Penzionerima dati mišomora, pa neka crknu, nezaposlene zatući čekićem, bolesne eutanazirati. Samo neka njihove guzice ostanu. To je neoliberalni i divlji kapitalizam i nije mi jasno kako netko ne shvaća da je kapitalizam sam po sebi kriza.
Njega ne treba reformirati, treba ga zamjeniti nečim novim. Čime ja to ne znam, ali znam da ovo ne može trajati dovijeka, jer u pitanju je opstanak ljudske vrste.
14.12.2014. 23:44
muško:

@ zlatane

Gledaj kapitalizam je pogrdni naziv za slobodno tršište, a slobodnog tržišta u RH nema, imamo najveće poreze na svijetu, poduzetnici se većinu vremena bave administracijom imammo masu institucija koje su sami sebi svrha, po ekonomskim slobodama smo 80 na svijetu, 78% posto stanovištva indirektno ili direktno živi od proračuna, udio drzave u BPD je ogroman, gomila novca se troši na subvencije ngo sektor svega toga u neoliberalnom kapitalizmu nema, ovde nema ni kapitalizma, zašto mladi bjeze u irsku englesku gdije caruje neoliberalni kapitalizam a nisam zamjetio da bjeze u kubu venezuelu,

Sustav međugeneraijske solidarnosti se već raspao, pola novce se isplaćuje iz proračuna taj sustav moze funkionirat samo ako se ima veliiki prirodni priraštaj, ako imamo pad stanovništva što mi imamo on kolabira, prava je šteta što bi i drugi stup mogao kolabirat jer kupuju državne obveznice koje bi mogle izgubit većinu svoje vrijednosti kad se povećaju kamatne stope što je vrlo vjerajtno da će se desit, mirovinski sustav će se raspast u mnogim zemljama zapada, ovi pad nafte je vjerojatni uvod u potpuni raspad sistema čekaju nas iznimno teška vremena, onda če socijalisti reći da kaptalizam ne funkcionira, a u biti uopće nemamo kapitalizam nego cronizam ( rodjački kapitalizam) u kominaciji sa kejenzijsstvom i suludim politikama centralnih banaka,
16.12.2014. 08:29
zlatan:
Ama MUŠKO, zaboga, je li to sve nas uvjeravaš da je još samoupravni socijalizam? Nitko nije toliko glup da ne vidi da smo u dubokom kapitalizmu. Država nema skoro nikakvo vlasništvo, a privatnici će uskoro postati vlasnici i ljudi. Naime na pomolu je novo ropstvo.
Hm, ta razvikana Irska. A koliko je to mladih odselilo u Irsku? Poznajem čovjeka koji tamo živi, sam on kaže ništa posebno. Upravo je ova ekonomska kriza ponovo natjerala Irce na iseljavanje. Pročitaj nešto o tome. Hrvatska nije izolirani otok, nije nam ništa bolje ni gore nego drugdje u EU. Ali mi smo kao rubna zemlja modernog kapitalizma u lošijoj situaciji. Kao i npr.Grčka, Italija, Portugal itd,itd. Pa zakoni Europske Unije jasno i precizno određuju koliko čega smiješ proizvoditi.
Čak su bili odredili koliko maslina ili vinograda smijemo imati, sada nam žele zatvoriti brodogradilišta, o kakvoj ljepoti kapitalizma pričaš?
Nitko ne ide na Kubu, kažeš. A zašto bi išao osim kao turist ili provoditi dio mirovine, zbog niskih cijena i ugodne klime? I potpune zdravstvene zaštite, jer kao stranac jednako si zaštićen kao i rođeni Kubanac.
Ta Kuba od Castrove revolucije je stalno izložena američkom i zapadnom embargu. Mislili su da će ih izgladniti, ali nisu. Čak kada se raspao SSSR, i kada je Kuba ostala bez pomoći od nekadašnjih Sovjeta, nisu umrli od gladi. Pa ipak uspjeli su stvoriti jedno stabilno društvo, potpunu pismenost, kakvu-takvu plaću, školstvo koje je jedno od boljih u Svijetu, te najbolju preventivnu medicinsku zaštitu na Svijetu. To je jedan od razloga zašto Kuba ima puno stogodišnjaka, to sigurno nisi znao?
Nitko više ne odlazi npr.u Argentinu, koja je krajem 19-tog stoljeća bilka obećavajuća zemlja za Evropljane ili u Brazil. Ali sada se opet čuje da neki Evropljani odlaze u Brazil.
Zato te priče kapitalizam ili ne, nemaju smisla. Svijetu je potreban posve novi preustroj, samo izgleda da nitko nema pojma kakav. A do tada će nas kapitalizam posve iscrpiti, jer je sve podređeno profitu.
To Priroda neće moći izdržati, i to će biti kraj civilizacije. Lijepo je nedavno rekao papa Franjo: Bog prašta uvijek, čovjek ponekad, Priroda nikad.
16.12.2014. 15:10

Iz drugih medija

AEM