U fokusu

Predsjednički kandidati/kinja:

Na RTL debati izjašnjavali se o pobačaju

Na RTL debati izjašnjavali se o pobačaju

RTL

Predsjednički kandidati i kandidatkinja u nedjeljnoj su RTL Debati morali odgovoriti i na podržavaju li pobačaj. 

Milan Kujundžić je izjavio kako nikad ne bi napravio pobačaj.

“Onaj tko ne razumije kako je Bog stvorio čovjeka, da sa činom začeća počinje ljudski život, da ga treba čuvati i da ga ne može nitko oduzimati pa tako ni ginekolog, taj ne razumije smisao postojanja čovjeka”, izjavio je Kujundžić.

Ivan Vilibor Sinčić smatra kako je najveći uzrok pobačaja neimaština, a da u slučaju referenduma ne zna kako bi glasao. Uz to spomenuo je i kako se on zalaže za zaštitu života općenito, od života biljaka, gljiva pa tako i čovjeka.

Kolinda Grabar Kitarović kaže kako pravo na izbor apsolutno mora postojati.

“Postoje situacije u kojima jednostavno nije moguće iznijeti trudnoću do kraja, i to moramo poštivati. I ukoliko bi došlo do rasprave o promjeni zakonodavstva o pobačaju, to bi trebala biti široka društvena rasprava”, rekla je Grabar Kitarović. Također je naglasila kako ne može podržati apsolutnu zabranu pobačaja, čime je ostavila otvorenim mogućnost “poljskog modela” za koji se zalaže njezin stranački kolega doktor Čorušić.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović dodaje kako je pobačaj veliko zlo, ali da prioritet da odluči ipak ima žena.

“Država mora osigurati da žene ostvare to svoje pravo. Kao predsjednik sam upozorio na to da nažalost neki liječnici koji se pozivaju na pravo priziva, popodne rade te pobačaje u privatnim aranžmanima, što je štetno, kriminalno i nemoralno”, rekao je Josipović.

Na Josipovićeve izjave reagirala je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) koja je pozvala Ivu Josipovića da mjerodavnim institucijama iznese imena liječnika i klinika u kojima se obavljaju ilegalni pobačaji. “S obzirom da nemamo spoznaja kojim vi očito raspolažete, a imajući u vidu odgovornost za sprečavanje kriminalnog djelovanja i za javno izgovorenu riječ, pozivamo Vas da javnosti i mjerodavnim institucijama podastrete dokaze na osnovu kojih ste teško optužili neke (a kako niste rekli koje – onda zapravo sve!) liječnike te jasno odgovorite: tko su imenom i prezimenom ti nečasni liječnici, u kojim klinikama rade i gdje obavljaju kriminalnu djelatnost”, navodi u priopćenju predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža