U fokusu

Širenje područja suradnje:

Udruge i sindikati u zajedničkoj borbi za javni interes

Udruge i sindikati u zajedničkoj borbi za javni interes

Facebook: Ne damo naše autoceste

Nedavno organizirana akcija prikupljanja potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta pokazala je kako se sindikati mogu ujediniti na važnim pitanjima i uspjeti u svome naumu. Sinergija sindikalnih organizacija i organizacija civilnog društva u borbi za prava radnika/ca i građana/ki, pokazala se kao prava strategija, čulo se, među ostalim, na tribini pod nazivom “Širenje područja suradnje: udruge i sindikati u zajedničkoj borbi za javni interes”, što su je u petak organizirali Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) i Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat u Slavonskom brodu. Tribina je bila jedna u nizu aktivnosti koje BRID provodi sa željom uspostave šire platforme, temeljene na solidarnosti, koja bi uključivala organizacije civilnog društva, sindikate, grass-root pokrete kao i sve ostale zainteresiranima za radnička pitanja i borbu za javni interes.

Antun Štivić, dopredsjednik SMH-IS-a, i Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata Socijalna pravda, govorili su o svojem radu i borbama za radnička prava, dosadašnjim oblicima suradnje s udrugama, te smjerovima buduće suradnje. Ana Vračar, članica BRID-a, ukratko je prezentirala dosadašnji rad BRID-a te neke od planova budućeg djelovanja.

Ono u čemu se svi slažu je da u proces aktivnog djelovanja u svim organizacijama treba uključiti što više mladih. Na tribini je sudjelovala i Domenika Benak, učenica Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu, koja je bila jedna od organizatora prošlogodišnjeg štajka učenika za bolje uvjete odvijanja nastave. Iako na početku nisu znali da je njihova akcija primjer sindikalne borbe za svoja prava, ubrzo su naučili pravila organiziranja prosvjeda, ali najvažnija lekcija koju su naučili bila je o snazi zajedničkog djelovanja.

Razvoj sindikalnog djelovanja među mladima te suradnja s civilnim udrugama, novi su model borbe za radnička i građanska prava, a dosadašnje uspješne akcije pokazale su da je ovaj način aktivizma za javni interes itekako uspješan.