U fokusu

Rezultati istraživanja i panel diskusija

Predstavljanje rezultata istraživanja o rodno uravnoteženom ekonomskom odlučivanju

Predstavljanje rezultata istraživanja o rodno uravnoteženom ekonomskom odlučivanju

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, jučer je u prostorima Pravobraniteljice za djecu, povodom Međunarodnog dana žena predstavila rezultate trećeg istraživanja rezultata kvalitativnog istraživanja o percepciji poslodavaca/ki o koristima rodno uravnoteženog ekonomskog odlučivanja i to u sklopu EU Progress projekta “Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj”.

Istraživanje je pokazalo da je čak 91,23 posto svih sudionika/ca istraživanja upoznato s pojmom rodne uravnoteženosti, odnosno 94,60 posto svih žena i 85,00 posto svih muškaraca uključenih u istraživanje. Ako govorimo o tumačenju pojma rodne uravnoteženosti, 78,95 posto svih sudionika/ca istraživanja taj pojam  tumači kao “podjednak broj žena i muškaraca, u omjeru 50:50, na istovrsnim pozicijama u trgovačkom društvu”. Zanimljivo je da 98,25 posto svih sudionika/ca prepoznaje postojanje rodne neuravnoteženosti na upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj, odnosno to smatra 97,30 posto svih ispitanih žena i 100,00 posto ispitanih muškaraca iz ovog istraživanja.

“No unatoč tome, predstavnici/ce 57 trgovačkih društava koji/e su sudjelovali/e u istraživanju iskazali/e su kako njihova društva ne provode aktivnosti za postizanje rodne uravnoteženosti. Ona trgovačka društva koja provode takve aktivnosti iskazuju kako u 79,17 posto tih društava vide učinke i rezultate takvih mjera na poslovanje društva” naglasila je pravobraniteljica Ljubičić. U vidu osvještavanja  ohrabrujuć je podatak da 84,21 posto sudionika/ca smatra kako u Hrvatskoj postoji dovoljan broj kvalificiranih žena za upravljačke pozicije, dok samo 7,02 posto njih smatra kako takvih žena nema dovoljno. Ovo istraživanje pokazalo je zavidnu razinu upoznatosti s pojmom rodne uravnoteženosti, ali je u isto vrijeme potvrđeno i postojanje rodne neuravnoteženosti na upravljačkim razinama. 

Nakon predstavljanja rezultata, izvršna direktorica slovenskog “Združenja Manager”, Sonja Šmuc predstavila je iskustva naučena tijekom provedbe slovenskog Progress projekta “Include. All” te upozorila koliko se aktivno ovom temom treba baviti.

O glavnim zaključcima i nalazima istraživanja nastavilo se raspravljati i na panelu “Koristi rodno uravnoteženog ekonomskog odlučivanja”. Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, Višnju Ljubičić i Sonju Šmuc, na panelu su sudjelovali Jasmina Zubić, predsjednica Uprave Tifona,  direktor Podrške upravljanju ljudskim resursom iz Zagrebačke banke Dražen Kvež, direktorica Odjela ljudskih resursa i korporativnih komunikacija Nela Bučević iz Metro Cash&Carry i Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa i Prodajne regije iz dm drogerie markta. Panelom su se podvukli osnovni zaključci o važnosti transparentnosti prilikom selekcije na upravljačke pozicije, jer u suprotnom startne pozicije uvijek ostaju nejednake. Sudionici/ice panela složili su se da je upravo svaka pojedina tvrtka ta koja kvalitetnom kulturom kompanije mora osiguravati promišljeno planiranje i edukaciju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provodi projekt zajedno s partnerima Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Institutom za razvoj tržišta rada. Više o projektu možete vidjeti ovdje.