Vijesti

23.04.2015. 16:21:30 - Libela

ispunjeni svi preduvjeti

Pilula za dan poslije od sutra - bez recepta!

Kontracepcijska tableta ellaOne, koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa i odgađa ovulaciju do pet dana te tako sprječava trudnoću, od sutra (četvrtak) moći će se u hrvatskim ljekarnama kupiti i bez liječničkog recepta.

Popularno nazvan "tableta za poslije", ovaj je proizvod legalno i bez recepta moguće kupiti u gotovo svim zemljama Europske unije, a među pet država u kojima je (dosad) za njegovu nabavku bilo potrebno dobiti liječnički recept bila je i Hrvatska. Ostale države u toj kategoriji bile su Italija, Poljska, Njemačka i Mađarska.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je danas da su ispunjeni svi preduvjeti za puštanje ovog lijeka u promet bez recepta, a što se prvenstveno odnosi na pripremu pakiranja tableta, uz naputke koji objašnjavaju sva svojstva i djelovanje ovih tableta.

Tableta za dan poslije stoji 200 kuna, a najčešće je uzimaju žene koje već koriste kontracepciju, ali je iz nekog razloga nešto pošlo po zlu – zaboravile su popiti kontracepcijsku tabletu ili je kondom puknuo. Moći će ih nabaviti i mlade djevojke, jer Hrvatska nema propise koji određuju dobna ograničenja za kupnju bilo kojeg lijeka, pa tako ni ovog.

Tagovi: djevojke, hrvatska, kontracepcija, pilula za dan poslije, reproduktivna prava, seks, trudnoća, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM