Vijesti

06.05.2015. 11:18:47 - maz.hr

Povodom 70 godina oslobođenja Zagreba u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba

U petak se obnavlja tradicija 'Trnjanskih kresova'

Zagreb ove godine obilježava 70. obljetnicu oslobođenja od fašizma. Uz programe u organizaciji gradskih institucija, obnavlja se tradicija paljenja trnjanskih kresova na inicijativu Mreže antifašistkinja Zagreba, koja će se održati u petak na datum oslobođenja, 8. svibnja.

Trnjanskim kresovima se obilježavao Dan oslobođenja od 1978. do 1991. godine, kada je tradicija prekinuta. Ovogodišnji trnjanski kresovi odvijat će se na autentičnoj lokaciji ulaska narodnooslobodilačkih snaga u grad, na sjevernoj obali Save, ispred kluba Močvara.

(Klik na sliku za uvećanje)

(Klik na sliku za uvećanje)

Višednevni program Mreže antifašistkinja Zagreba počinje 6. svibnja predstavljanjem knjige Milana Radanovića: "Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. godine", u 20.00 sati u prostorijama SABA RH, Pavla Hatza 16.

Program "Trnjanski kresovi" na savskom nasipu počinje 8. svibnja u 17.00 sati, kada će se uz hranu i piće dijeliti i novi broj Nepokorenog grada, časopis Mreže antifašistkinja Zagreba. Građani će također imati priliku prisustvovati oslikavanju murala "Oslobođenje", koji će na zgradi bivše tvornice Jedinstvo izvesti umjetnici kolektiva Graffiti na Gradele, Chez i Marck.Dizajneri i arhitekti Hrvoje Spudić i Sven Sorić, duo poznat pod imenom This Town Needs Posters, održat će radionicu političkih plakata. Svečano paljenje krijesa počet će u 19.30, uz nastup zagrebačkih zborova Čipkice, Le Zbor i ZborXop te pulskog Zbora Praksa.

Od 22.00 sata u klubu Močvara posjetitelji će moći uživati uz 6. Antifa Night, na kojem će nastupiti bendovi Oi Polloi iz Edinburgha, Red Union iz Novog Sada, Gypsy Mafia iz Zrenjanina, Fetbojsi iz Zagreba i Nature Boys iz Kansas Cityja.

U subotu 9. svibnja u Spomen-parku Dotrščina održat će se "Uvijek – Festival poezije otpora", prvo izdanje festivala na temu antifašizma. Ova lokacija je odabrana jer su na njoj ustaške vlasti za vrijeme NDH pogubile nekoliko tisuća Zagrepčana.

Tagovi: 70 godina oslobođenja, antifašisti, antifašistkinje, antifašizam, fašizam, hrvatska, mreža antifašistkinja zagreba, trnjanski kresovi, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM