U fokusu

GLASNIJE, HRABRIJE I VIDLJIVIJE

Zagreb Pride pozvao na feminističku, antifašističku i radničku Povorku ponosa

Zagreb Pride pozvao na feminističku, antifašističku i radničku Povorku ponosa

Udruga Zagreb Pride najavila je ovogodišnju zagrebačku Povorku ponosa za 13. lipnja i pritom u proglasu pozvala prajdovce i prajdovke da svim snagama i beskompromisno ustanu protiv daljnje fašizacije društva.

“Danas skidamo ružičaste naočale i krećemo u borbu, izlazimo van i marširamo ulicama. Danas se ne autamo samo kao LGBTIQ – danas se autamo kao građanke i građani koji neće mirno stajati i šutke gledati kako se kotač povijesti okreće unazad. Autamo se kao feministkinje, autamo se kao antifašisti, autamo se kao protivnici klerikalne desnice, autamo se kao borkinje za radnička prava“, stoji u proglasu.

Povorka ponosa, pod sloganom “Glasnije i hrabrije: Antifašizam bez kompromisa!” ove godine mijenja rutu. Počet će okupljanjem u 15.00h na Trgu Marka Marulića te će proći središnjim zagrebačkim ulicama – Ulicom Farkaša Vukotinovića (“zeleni val”), Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom i Ribnjak ulicom – i završiti javnim skupom i koncertom grupe Nipplepeople u parku Ribnjak.

Zagreb Pride u proglasu poziva na politički skup, što Povorka ponosa jest, kako bismo zajedno mijenjali stvarnost koju ne želimo, a koja uključuje dugove, kredite, deložacije, napade na reproduktivna prava i šovinizam, razbijanje ćiriličnih ploča, vojne rokove, kvazi-patriotizam i naposljetku šator. “Mi smo lezbe, mi smo pederi, mi smo bi, mi smo trans, mi smo queer, mi smo sto drugih stvari uz to i mi nismo zadovoljni ovim stanjem u državi!”, poručuju iz Pridea.

{slika}

“Ne smijemo se prepustiti osjećaju apatije i cinizma. Pasivnost i skretanje pogleda luksuz su koji si više ne možemo priuštiti jer sve nas tlače iste strukture moći. Moramo ih zaustaviti u daljnjem političkom, ekonomskom i moralnom razaranju našega društva. Naša ljudska prava moraju biti neotuđiva. Na njima više nitko neće raditi kompromise radi vlastitih, sebičnih interesa!”, stoji u proglasu.

Za kraj poručuju da je nužno osnažiti široku frontu unutar koje djelujemo. “Ali ako želimo pravu borbu, a ne onu s vjetrenjačama, morat ćemo se više povezati. Morat ćemo biti glasnije, hrabrije i vidljivije! Odgovor radikalizaciji i mržnji mora biti zajednički glas široke i ujedinjene progresivne fronte!”.

“Pokrenimo se i djelujmo!  

Za solidarnost i demokraciju, za sestrinstvo i jedinstvo, za lezbijstvo i kvirstvo!

Za antifašizam – bez kompromisa!”, pozivaju u proglasu.