U fokusu

Zakon o zabrani nasilja

Povijesni korak u pravom smjeru: Nigerija konačno zabranila genitalno sakaćenje žena

Povijesni korak u pravom smjeru: Nigerija konačno zabranila genitalno sakaćenje žena

Genitalno sakaćenje žena (female genital mutilation – FGM) je praksa uklanjanja ili rezanja ženskih genitalija kada za to nema medicinskih razloga. Takva praksa spolnog sakaćenja česta je u mnogim zemljama u Africi, a Etiopija, Egipat i Nigerija su tri zemlje koje imaju najveći postotak djevojčica i žena koje su podvrgnute ovoj praksi.

Sada je Nigerija učinila pravu stvar zabranivši čin genitalnog sakaćenja. Naime, 5. svibnja Senat je prihvatio Zakon o zabrani nasilja, a sadašnji predsjednik Goodluck Jonathan odredio je zabranu genitalnog sakaćenja žena prije primopredaje dužnosti svom nasljedniku Muhammadu Buhariju 29. svibnja, prenosi Nigeria A Plus.

Prema izvješću UNICEF-a, 2013. samo u Nigeriji je genitalnom sakaćenju bilo je podvrgnuto 19,9 milijuna djevojčica i žena u dobi između 15 i 49 godina. Mnogi/e se nadaju da će se ovom zabranom ta praksa znatno smanjiti, te naposljetku i prestati.

Organizacije koje zagovaraju ženska ljudska prava obradovale su se ovim dobrim vijestima, no izražavaju zabrinutost da sam zakon i zabrana neće u potpunosti iskorijeniti problem. Praksa genitalnog sakaćenja djevojčica i žena traje duže od tisuću godina, a sam čin je duboko ukorijenjen u brojne kulture.  

Izvršna direktorica Amnesty Internationala u SAD-u Tarah Demant izjavila je za Quartz kako je svaki zakon koji prepoznaje da je nasilje protiv žena neprihvatljivo korak u pravom smjeru, no ostaje vidjeti kako će ovaj novi zakon biti implementiran i provođen.

“Pozdravljamo ovu zabranu kao što pozdravljamo svaku zabranu genitalnog sakaćenja žena u svim zemljama. No u ovom trenutku nije jasno hoće li i ostale zemlje učiniti isto. Nadamo se da će ova zabrana, zajedno s dostupnošću obrazovanja, omogućiti ženama dostupnost njihovih zdravstvenih prava te da će biti slobodne od nasilja”, rekla je Demant.